Joulu ja uusivuosi tuovat mukanaan paljon jätettä ja erilaista roskaa. Normaalista arjesta poikkeavien jätteiden lajittelu voi tuntua vaikealta ja työläältä, varsinkin kun samaan aikaan on sata muutakin muistettavaa ja huolehdittavaa asiaa. Helpottaaksemme joulun ajan kierrättämistä keräsimme tähän helpot vinkit yleisimpien jätteiden lajitteluun. 

glgikuva joulukierrtys edit

Alumiinivuoat ja -foliot

Alumiinivuoat ja -foliot laitetaan huuhdeltuna metallinkeräykseen.

Ilotulitteet

Ammuttujen ilotulitteiden roskat voi laittaa jäähtyneenä sekajätteeseen. 

Joulukukat

Kukat ja mullat voi laittaa biojätteeseen, alumiinikääreet metallinkeräykseen, sanomalehdet paperinkeräykseen ja käärepaperit keräyskartonkiin tai sekajätteeseen.

Joulukuusi

Useimmissa taloyhtiöissä on joulukuusikeräys loppiaisen aikaan. Monissa kunnissa myös jäteasemat vastaanottavat kuusia maksutta tammikuussa. Muista, että muovikuuset kuuluvat sekajätteeseen. 

Kartonki ja -pahvipakkaukset

Suklaarasiat, useimmat lelupakkaukset ja ruskeat pahvilaatikot kuuluvat kartongin keräykseen. Muistathan litistää pakkaukset, jotta ne vievät mahdollisimman vähän tilaa.

Kinkun paistorasva ja kinkun luu

Juokseva paistorasva kuuluu tiiviissä astiassa sekajätteeseen, jähmettynyt rasva biojätteeseen. Pieniä määriä paistorasvaa voi imeyttää esimerkiksi talouspaperiin ja kierrättää biojätteen mukana. Rasvaa ei saa laittaa viemäriin tai wc-pönttöön! Lue myös, miten lahjoitat kinkun rasvan uusiutuvan biodieselin raaka-aineeksi www.kinkkutemppu.com. 

Isot luut kuuluvat sekajätteeseen, pieniä luunpalasia voi laittaa biojätteeseen. 

Kynttilät

Kynttilänpätkät laitetaan sekajätteeseen. Tuikkukynttilöiden metallikuoret kuuluvat metallinkeräykseen. 

Lahjapaperit ja -narut

Lahjapaperit ja -narut kuuluvat sekajätteeseen. Ehjät, hyväkuntoiset paperit kannattaa kuitenkin laittaa talteen ja käyttää seuraavana jouluna.

Pullot ja tölkit

Pantilliset pullot ja tölkit viedään kauppojen palautusautomaattiin. Myös monet pantittomat tölkit voi palauttaa palautusautomaattiin. Lasiset pullot kuuluvat lasinkeräykseen. Kartonkiset astiat laitetaan huuhdeltuna ja litistettynä kartonkikeräykseen.

Rikkoutuneet jouluvalot 

Rikki menneet jouluvalot ja muu elektroniikkajäte tulee viedä niille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Elektroniikkaromun keräykseen kuuluvat myös led-lamput ja energiansäästölamput. 

Ruokajäte

Ruokajäte kuuluu biojäteastiaan, ei wc-pönttöön. Muista pakastaa ylijäänyt ruoka!

Styroksi ja pakkausmuovit

Styroksit ja pakkausmuovit ovat sekajätettä. 

Tinat

Uudenvuoden tinat kuuluvat vaarallisten jätteiden kierrätykseen, ei sekajätteeseen. Tinat voi kuitenkin sulattaa uudelleen ja käyttää seuraavana vuonna tai tinan sijasta voi käyttää ekologisempia vaihtoehtoja sokeria tai mehiläisvahaa. 

 

Lisää lajitteluvinkkejä täältä

 

Voit itse vaikuttaa jätteiden määrään: 

- Tee ostoksia harkiten

- Osta isoja pakkauksia usean pienen sijaan

- Käytä mahdollisuuksien mukaan tuotetta uudelleen tai esim. askartelussa

- Vie ehjät ja käyttökelpoiset tavarat kierrätykseen

 

Ajankohtaista