TA:lle valmistui ensimmäinen Joutsenmerkkikohde – Liedon Simpukkatie 17 sai pohjoismaiden virallisen ympäristömerkin

Liedon Simpukkatie 17:ään valmistui 37 asumisoikeusasunnon kerrostalo. Talon rakentamisessa on jo suunnitteluvaiheesta alkaen huomioitu monipuolisesti ympäristö. Työ palkittiin lokakuun alussa, jolloin kohteelle myönnettiin pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki.

Simpukkatie 17 on paitsi TA:n, myös Varsinais-Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty kerrostalo. Joutsenmerkittyjä kohteita on Suomessa muutamia kymmeniä. Asuintalon lisäksi Joutsenmerkkejä on myönnetty muutamalle koululle ja päiväkodille.

Joutsenmerkin saamiseksi kohteen on täytettävä tietyt pakolliset vaatimukset sekä lisäksi valinnaisia pistevaatimuksia. Vaaditun pistemäärän rakentaja voi saavuttaa erilaisilla haluamillaan toimenpiteillä. Painopisteitä ovat energiatehokkuus, materiaalivalinnat, kemikaalit ja kiertotalous. Joutsenmerkin myöntäjä Ympäristömerkintä Suomi Oy tarkistaa kaikkien vaatimusten täyttymisen ja suorittaa tarkastuskäyntejä kohteessa jo rakennushankkeen aikana.

Kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta tavoitteena varmistaa vähäpäästöisyys rakentamisen, käytön sekä materiaalien kierrätyksen ajalta. Asukkaiden viihtyvyyteen kiinnitetään myös huomiota: suunnittelussa on pyritty huomioimaan muun muassa se, että asuntoihin tulee riittävästi päivänvaloa.

Simpukkatie 17 sai Joutsenmerkin mm. A-energialuokan rakennuksen, valaistuksen tarveohjauksen sekä energiatehokkaiden kodinkoneiden ja kylpyhuonekalusteiden ansiosta, myös esimerkiksi vedenkulutus mitataan huoneistokohtaisesti. Ympäristöystävälliset toimenpiteet ulottuvat myös talon ulkotiloihin sekä yleisiin tiloihin. Jätteiden lajitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota ja polkupyörien säilytystä varten on sisätiloihin sijoitettu ulkoiluvälinevarasto runkolukittavine polkupyörätelinein sekä pyöräverstas, jossa oman pyörän voi huoltaa. Kohteessa on myös sähköauton latauspaikkoja.

– Joutsenmerkki osoittaa meille jatkuvuutta vastuullisen tekemisen kehittämisenä. Myös kohteen lainanantajamme Kuntarahoitus on huomioinut Joutsenmerkin myöntäessään meille vihreän rahoituksen lainaa kohteelle, sanoo TA-Yhtiöiden aluejohtaja Matti Keitilä.

Matti Keitilä kiittelee Hartelan projektipäällikkö Juuso-Antti Simpasta hyvästä yhteistyöstä Joutsenmerkin palkitsemistilaisuudessa lokakuun alussa (Kuva: Hartela Oy).

Asuntoja moneen tarpeeseen

Simpukkatie 17 kerrostaloasunnoissa on monipuolinen huoneistojakauma ja erilaisia huoneistokokoja on hyvin saatavilla. Asuntojen koot vaihtelevat toimivista 36 m² yksiöistä tilaviin 81,5 m² neljän huoneen asuntoihin. Pienemmät yksiöt ja kaksiot ovat saunattomia, muissa asunnoissa on oma sauna. Kaikissa asunnoissa on parveke. Asunnoissa on laminaattilattiat ja pesuhuoneiden seinät ja lattiat on laatoitetut.

Keskustan läheisyydessä kaikki tärkeät päivittäispalvelut, kuten terveyskeskus, ruokakauppa ja pankki ovat aivan kotinurkilla. Myös useampi päiväkoti sekä perusopetusta tarjoavat koulut ja lukio löytyvät noin kahden kilometrin säteeltä. Liedon keskustasta on myös hyvät ja nopeat liikenneyhteydet Turkuun.

– Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta Simpukkatien asumisoikeusasunnoille on ollut paljon kysyntää. Lähes kaikki asunnot on jo myyty, Keitilä toteaa.

Simpukkatie 17:ssa on asuntoja monenlaiseen tarpeeseen aina 36 neliön yksiöistä tilaviin neljän huoneen asuntoihin.

Tilaamalla TA:n uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedon uusista asunnoista, tapahtumista ja eduista.