TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin piti kokouksen maaliskuussa

TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin käsittelee yhteisötason asioita kokouksissaan kahdesti vuodessa. Maaliskuun 2024 kokouksessa pääaiheita olivat talouskatsaus ja asumisoikeusyhteisön jälkilaskelma vuodelta 2023. Yhteistyöelin myös hyväksyi uudet autopaikkojen jakamisperusteet sekä sai tietoa pian järjestettävästä uuden yhteistyöelimen ehdokasasettelusta.

Asumisoikeuskohteita korjattu suunniteltua enemmän

TA-Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Esa Mustonen kertoi kokouksessa, että TA-Asumisoikeus Oy:n vuoden 2023 talousennuste piti varsin hyvin paikkansa, mutta korjauskustannuksiin kului enemmän varoja kuin oli budjetoitu. Korjauskulujen budjetin ylitys johtui osittain siitä, että kohteita on korjattu suunniteltua enemmän ja korjauskulut ovat olleet odotettua suurempia. Lisäksi erityisesti korkotason nousu aiheutti merkittävää kulujen kasvua. Kaiken kaikkiaan vuonna 2023 kului enemmän varoja kuin vastikkeina ja muina maksuina kerättiin, mistä johtuen kassavirta oli negatiivinen. Asumisoikeusyhteisön kulurakenteessa rahoitustuotot ja -kulut muodostavat kuluista noin neljänneksen ja kiinteistötoiminnan kulut lähes 40 %, yhtiötoiminnan liikekulut noin 15 % ja poistot ja arvonalentumiset noin neljänneksen.

Vuoden 2024 budjetin toteutumiseen vaikuttava keskeinen tekijä korkotason lisäksi on asumisoikeusasuntojen käyttöaste. Se on budjetin laatimisen jälkeen jonkin verran laskenut. Keskeisiä syitä käyttöasteen laskuun ovat korkokulujen nousun lisäksi vuonna 2023 toteutettu uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto TA:ssa sekä asuntokaupan alakulo: niiden, joilla on tavoitteena siirtyä omistusasunnosta asumisoikeusasuntoon, voi olla vaikea saada omistusasuntoaan myytyä.

Mustonen kertoi myös, että asumisoikeusasuntojen tuotanto tulee olemaan varsin vilkasta seuraavien parin vuoden aikana johtuen siitä, että hankkeita on koetettu saada liikkeelle mahdollisimman paljon ennen kuin asumisoikeustuotanto hallituksen päätöksen mukaisesti päättyy.

Autopaikkojen jakamisperusteista tulossa lisää tietoa kevään ja kesän aikana

Yhteistyöelin päätti myös autopaikkojen jakamisperusteista. Yhteistyöelimen edustajilla oli ollut mahdollisuus etukäteen kommentoida TA:n ehdotuksia autopaikkojen jakamisperusteiksi. Vilkkaan keskustelun jälkeen ehdotus hyväksyttiin muutamilla tarkennuksilla. TA viestii uusista säännöistä eri kanavissaan kevään ja kesän 2024 aikana.

Edustajat nimettiin valtakunnalliseen asumisoikeusasioiden neuvottelukuntaan

Kokouksessa käsiteltiin myös ympäristöministeriön pyyntö nimetä asumisoikeusyhteisön edustaja ja asumisoikeuden haltijoiden edustaja valtakunnalliseen asumisoikeusasioiden neuvottelukuntaan. TA-Asumisoikeus Oy:n on nimennyt edustajakseen toimitusjohtaja Esa Mustosen ja varaedustajaksi asukashallintovastaava Liisa Heikkisen. Asumisoikeuden haltijoiden edustajaksi neuvottelukuntaan yhteistyöelin nimesi Esa Vihervuoren ja hänen varajäsenekseen Riina Hautalan. Edustajien kausi on kaksivuotinen.

Yhteistyöelimen ehdokasasettelu käynnistyy pian

Nykyisen yhteistyöelimen kausi lähenee loppuaan, joten edustajien valinta uuteen yhteistyöelimeen on pian ajankohtaista. Yhteistyöelimen edustajat valitaan asukastoimikunnan puheenjohtajien tai asukastoimikunnan sijasta valittujen luottamushenkilöiden tai yhteyshenkilöiden joukosta. Yhteistyöelimeen valitaan enintään 25 edustajaa, jotka tulevat neljästä vaalipiiristä: 13 Etelä-Suomesta, 8 Sisä-Suomesta, 2 Varsinais-Suomesta ja 2 Pohjois-Suomesta. Yhteistyöelimen ehdokasasettelu käynnistyy 2.5.2024. Ehdokkaaksi asettuminen on vapaaehtoista.

Ehdokasasettelusta ja yhteistyöelimen vaaleista tiedotetaan tarkemmin erikseen asukastoimikuntien puheenjohtajille ja yhteyshenkilöille sekä asumisoikeuden haltijoille uutiskirjeissä kevään 2024 aikana. Jos olet asukastoimikunnan puheenjohtaja tai yhteyshenkilö ja kiinnostunut ehdolle asettumisesta, seuraa uutiskirjeitämme! Mikäli ehdokkaita saadaan vähemmän kuin tarjolla olevia paikkoja, vaaleja ei järjestetä eli kaikki ehdolle asettuneet tulevat valituiksi. Uuden yhteistyöelimen ensimmäinen kokous pidetään syyskuussa.

Mikä yhteistyöelin?

TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin koostuu asumisoikeustalojen asukastoimikuntien puheenjohtajista ja yhteyshenkilöistä. Yhteistyöelimen edustajat tulevat neljältä alueelta: Etelä-Suomesta, Sisä-Suomesta, Varsinais-Suomesta ja Pohjois-Suomesta. Etelä-Suomesta on eniten edustajia, koska TA:lla on myös eniten asumisoikeuskohteita tällä alueella. Yhteistyöelimen edustajien toimikausi on kaksivuotinen. Ensimmäisen kerran yhteistyöelimen vaalit järjestettiin kesällä 2022, ja seuraava yhteistyöelimen ehdokasasettelu käynnistyy toukokuussa 2024. Yhteistyöelimeen saat yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteeseen yhteistyoelin@ta.fi.

Ajankohtaista

Valtakunnallinen asumisoikeusasioiden neuvottelukunta: Asumisoikeus on tulevaisuudessakin joustava ja turvallinen asumismuoto

Uusia asumisoikeusasuntoja rakenteilla Sipoonrantaan – asukkaaksi voi nyt hakea

TA-Yhtymä-konsernin vuosikertomus 2023 on julkaistu

Nousevatko asumiskustannukset hallituksen päätöksen vuoksi?

TA:n yhteistyöelimen vaalit järjestetään kesäkuussa

Vantaan toimipisteellämme muutoksia 1.5.2024 alkaen

Arkkitehtuuritoimisto B&M:n, Peabin, SATOn ja TA:n konsortiolle kolmas palkinto Leppävaaran keskustan arkkitehtuurikilpailussa

Havainnekuva Aasianpiha 3:n asunnoista

Tampereen Hervantaan on rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asukkaaksi voi nyt hakea

TA-Asumisoikeus Oy:n yhteistyöelin piti kokouksen maaliskuussa

Asiakaspalvelussamme on ruuhkaa

Torpparintie 7:n rivitalojen havainnekuva

Naantalin Tammistoon rakenteilla uusia asumisoikeusrivitaloja – asukkaaksi voi nyt hakea

Mies ja nainen keittiössä

Huolettomia eläkepäiviä ASO-kodissa 

Tulliportinkatu 9d:n havainnekuva

Joensuun Otsolaan rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asukkaaksi voi nyt hakea 

Vahva-Jussin lenkki 9:n havainnekuva

Lahden Asemantausta täydentyy uusilla asumisoikeusasunnoilla – asukkaaksi voi nyt hakea

Kalasatamankadun asumisoikeustalon kuva

Helsingin Kalasataman uusiin asumisoikeusasuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

Espoon Henttaalle kesällä valmistuviin vuokra-asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi 

Siilinjärven Vuorelaan rakentuvaan ASO-kerrostaloon voi nyt hakea asukkaaksi 

Pariskunta hymyilee lukiessaan tablettia

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet markkinahintaisia vuokria edullisempia

Jyväskylän Palokan Savulahteen valmistuvan modernin ASO-kerrostalon asunnot nyt haettavissa

Suuri asuntosunnuntai Suurpellossa 11.2. klo 13–15.

Suuri asuntosunnuntai Espoon Suurpellossa 11.2. – Avoimet ovet uusiin ASO-asuntoihimme!

Asumisoikeusasunto, Sarastuskaari 14, Kuopio

Kuopion Savilahteen rakentuu uusia asumisoikeusasuntoja

Jyväskylän innovatiiviselle Kankaan alueelle asumisoikeusasuntoja 

Vuoksi 4 havainnekuva ASO-talosta

Uusia asumisoikeusasuntoja luonnon läheisyyteen Naantalin Aurinkotuuleen ja Raision Ihalaan   

Espoon Niittykummun uudet asumisoikeusasunnot ovat nyt haettavissa

Ulkokuva Blominkatu 8:n asumisoikeustalosta

Kuopion Petoselle rakenteilla uusia asumisoikeusasuntoja – asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

TA:lle valmistui ensimmäinen Joutsenmerkkikohde – Liedon Simpukkatie 17 sai pohjoismaiden virallisen ympäristömerkin

Tilaamalla TA:n uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedon uusista asunnoista, tapahtumista ja eduista.