Jyväskylän Kankaan alueelle, aivan Piipputori 2:n asumisoikeusasuntojemme viereen avattiin heinäkuussa Petankkikenttä alueen asukkaiden aloitteesta. Nyt kentällä järjestetään opastusta lajin saloihin sekä Jyväskylän Pallokerhon petankkipelejä.

Petankki on yhteisöllinen harrastus, joka sopii lähes kaikille. Petankkikenttiä ja aktiivisia harrastajia Suomessa ei kuitenkaan ole kovin paljon. Jyväskylän Piipputori 2:ssa asuva Juha Hjelt päätti, että asialle on tehtävä jotain.

- Alueella toimiva Kankaan Palvelu Oy toimii hyvin yhteisöllisesti kehittäen asuinaluetta asukkaiden viihtyisyyden edistämiseksi. Tein Jyväskylän kaupungille, Kankaanaluekehityshankkeelle syksyllä 2021 aloitteen saada alueelle petankkikentät. Aloite otettiin heti myönteisesti vastaan, ja luvattiin, että toukokuussa 2022 kentät ovat valmiit, Jyväskylän Pallokerhossa petankkia pelaava Juha Hjelt kertoo.

Teknisten syiden takia kentät saatiin käyttöön vasta heinäkuussa ja heti 19.7. pidettiinkin ensimmäinen lajiopastus Piipputori 2:n asukkaille. Ensimmäisissä harjoituksissa oli mukana yhdeksän talon asukasta.

- Pelit jatkuvat niin kauan kuin olosuhteet antavat myöten. Olemme perustaneet Kankaan petankki WhatsApp -ryhmän, jonka kautta tiedotamme toiminnasta. Tiedotamme myös Kankaan asukkaat Facebook ryhmän kautta, Juha Hjelt kertoo.

Näin pelataan petankkia

Peliä pelataan metallisilla kuulilla, joiden läpimitta on 70,5–80 mm. Lisäksi tarvitaan pieni puinen maalipallo eli snadi. Pelialusta voi olla millainen tahansa, suositeltavin on melko tasainen hiekkakenttä, kooltaan vähintään 3 kertaa 12 metriä. Peliä pelataan kahdella 1–3 hengen joukkueella.

Aloittava joukkue valitaan arvalla piirtää aloituskohtaan hiekkaan ympyrän ja heittää snadin 6–10 metrin päähän ympyrästä. Snadin on jäätävä vähintään metrin päähän kaikenlaisista esteistä. Seuraavaksi aloittajajoukkue heittää ensimmäisen kuulansa yrittäen saada sen mahdollisimman lähelle snadia. Kuula saa myös osua snadiin ja jopa siirtää sen eri paikkaan. Heittäjän on seistävä ympyrän sisällä molemmat jalat maassa, kunnes kuula on koskettanut maata.

Seuraavaksi heittää vastapuolen joukkueen pelaaja yrittäen saada oman kuulansa lähemmäksi snadia. Kuulat saavat osua toisiinsa, joten heittäjä voi myös "kilkata" tai "ampua" vastapuolen kuulan kauemmaksi snadista. Joukkue heittää niin kauan, kunnes saa oman kuulansa lähemmäksi snadia, kuin vastustajan lähin kuula. Heittovuoro on siis aina sillä joukkueella, kumman kuula on kauempana.

Kun toisen joukkueen kaikki kuulat on käytetty, heittää vastustaja jäljellä olevat kuulansa. Pelialueen reunaan osuneet ja ulkopuolelle menneet kuulat ovat pois pelistä.

Kun kaikki kuulat on heitetty, lasketaan pisteet. Pisteet saa joukkue, kumman kuula on lähimpänä snadia. Joukkue saa niin monta pistettä, kuin heidän kuuliaan on lähimpänä snadia.

Pisteet saanut joukkue aloittaa seuraavan heittokierroksen siltä paikalta, mihin edellinen kierros päättyi. Peli jatkuu niin kauan, kunnes toinen joukkue saa 13 pistettä ja voittaa pelin.

Asukastarinoita