Kuopion Männistössä sijaitsevan ikäihmisten korttelin toimintaan pääsi tutustumaan syyskuun ensimmäisenä lauantaina. Mäntykampuksen senioriyhteisö järjesti avoimien ovien päivänä monipuolista ohjelmaa korttelin sisäpihalla asukkaille, asumisesta yhteisössä kiinnostuneille sekä päättäjille.

Mäntykampuksen aktiivisia senioreita.

Suositussa seniorikorttelissa Männistössä on erilaisia asumismuotoja peräti noin 1000 ikäihmiselle. Männistön vanhan koulun korttelissa on niin vuokra-, asumisoikeus- kuin omistusasuntojakin, joista vuokra- ja asumisoikeustalo ovat TA-Yhtiöiden omistuksessa. Korttelissa on lisäksi kaksi hoiva-asumisyksikköä sekä Kuopion kaupungin ylläpitämät toimintakeskus ja toiminnanohjaaja sekä asukastupa työntekijöineen.

Senioriyhteisö esittäytyi kiinnostuneille

Avointen ovien päivänä seniorikorttelissa oli runsaasti ohjelmaa tietovisailusta ja pihapeleistä live-musiikkiin. Lisäksi jokainen talo toimijoineen esittäytyi omassa pihassaan. Korttelin asumisoikeustalossa asuva Raili Miettinen oli mukana avointen ovien päivän järjestäneessä toimikunnassa. Miettinen kertoo, että avointen ovien päivän taustalla oli halu esitellä toimintaa monelle eri taholle.

– Tämä oli meidän senioriyhteisömme näyttö siitä, mitä me saadaan täällä aikaiseksi. Mukana olivat seurakunta ja kaupunki sekä talojen asukkaat ja alueen yrittäjiä. Halusimme esitellä paikkaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tällaisesta asuinpaikasta sekä myös ikäihmisten omaisille, jotka ovat kiinnostuneet siitä, kuinka vanhusten asioita hoidetaan. Oli myös tärkeää, että me tämän alueen asukkaat itsekin pääsimme tutustumaan toistemme taloihin ja toimintaan, Raili Miettinen kertoo.

Tapahtuma oli suunnattu myös päättäjille, joita Miettisen mukaan saapuikin paikalle runsaasti.
– Toiveenamme on, että tällaisten alueiden asukkailla olisi helpolla tavalla saatavilla kaikkea sitä, mitä ikäihmiset tarvitsevat hyvään elämään, Raili Miettinen sanoo.
Miettinen kertoo, että asukastuvalla kävi arvioiden mukaan jopa yli 300 ihmistä. Terveysturvallisuus oli huomioitu tapahtuman järjestelyissä.

– Kaiken kaikkiaan ihmiset ottivat tapahtuman hyvin vastaan. Ihmisiä oli mukavasti liikkeellä, mutta ei kuitenkaan liikaa, kun nyt on vielä korona-aika. Kävijöille oli tarjolla hernekeittoa, ja myöhemmin paistoimme lettuja ja söimme paellaa TA:n talojen asukkaiden kesken, Miettinen sanoo. Miettinen on aktiivisesti mukana myös TA:n asumisoikeustalon omassa asukastoimikunnassa.

TA:n talojen asukkaat paistoivat lettuja tapahtuman päätteeksi sisäpihan grillikatoksessa.

Seuraa ja yhdessä tekemistä

Seniorikampus on erittäin yhteisöllinen, mikä onkin saanut monet ikäihmiset hakeutumaan asumaan juuri sinne. Asuintaloilla on yhteisessä käytössä oleva iso piha-alue, jossa voi tavata muita asukkaita ja harrastaa monenlaisia aktiviteettejä. Lisäksi toimintakeskuksessa on harrastus- ja liikuntaryhmiä sekä ravintola. Kaikissa taloissa on myös oma kerhohuone.

– Täällä on tarjolla esteetöntä yhteisöllisyyttä, mikä tarkoittaa sitä, että toimintaan voi halutessaan osallistua tai olla osallistumatta. Jotkut ovat luulleet, että tämä kortteli on tarkoitettu todella huonokuntoisille, mutta meitä asuu täällä monenkuntoisia ikäihmisiä. Yhteistä meille on, että olemme eläkkeellä, vanhenemme ja avuntarpeemme kasvaa, Miettinen kertoo.

Koronapandemian myötä yhteisöllinen toiminta vähentyi, mutta nyt sitä on pikkuhiljaa jatkettu rokotusten myötä. – Ennen koronaa täällä on järjestetty muun muassa pikkujoulut, kekrijuhlat, ystävänpäivän juhlia ja karaokea, ja toimintakeskuksessa on ollut jumppia. Olemme myös pitäneet kesäkahvilaa, Miettinen kertoo.

Asukkaat ovat perustaneet myös Facebook-sivun, jossa kertovat toiminnastaan omaisille ja kaikille kiinnostuneille. Yhteisön sivut löytyvät Facebookista nimellä Mäntykampuksen senioriyhteisö.

Myös TA:n henkilökuntaa oli paikalla

TA-Yhtiöiden Kuopion toimiston myyntivastaava Sini Vartiainen sekä kiinteistömanagerit Ella Värri ja Maisa Heikkinen olivat paikalla juttelemassa niin nykyisten kuin potentiaalisten uusien asukkaiden kanssa.


 – Tapahtuma oli oikein kiva, ja TA:n heijastimet ja kynät olivat suosittuja. Vapaita asuntoja korttelissa ei tällä hetkellä ole, mutta hakemuksen voi aina jättää valmiiksi siltä varalta, jos asuntoja vapautuu, myyntivastaava Sini Vartiainen kertoo.

Asumisoikeusasunnot Melankatu 12

Vuokra-asunnot, Melankatu 10 / Lönnrotinkatu 25

Lue lisää:

Yhteisölliseen senioritaloon muuttaminen oli kuin lottovoitto

Näkymät Kallavedelle ja viiden metrin huonekorkeus

Asumisoikeusasunto sopii aktiivisen eläkeläispariskunnan tarpeisiin

 

Asukastarinoita