TA:n vuokratalot Föglönkuja 4:ssä sijaitsevat Kruunuvuorenrannassa, joka on luonnonläheinen ja kehittyvä asuinalue Helsingin Laajasalossa.

Tuula-Maria Ahonen on uusi TA:n asukas Borgströminmäellä, Kruunuvuorenrannan kehittyvällä asuinalueella Helsingin Laajasalossa. Tuula-Maria muutti miehensä kanssa tähän 2016 valmistuneeseen osoitteessa Föglönkuja 4 sijaitsevaan vuokratalon viidenteen kerrokseen joulukuussa 2020. Erikoista asunnossa on hyvin suuri terassi. Ensimmäistä kertaa pariskunnalla on nyt käytössä oma kotisauna. Tuula-Maria on nyt hiljalleen asettunut uuteen asuinympäristöön, jonka rauha ja kauneus ovat jopa yllättäneet.
 
– Tämä on hieno ja rauhallinen asuinalue. Parasta on, että pääsee suoraan pihalta lähes luonnontilassa olevaan metsään. Täällä on uskomattoman vanhoja, paksurunkoisia mäntyjä, paljon luontoreittejä ja polkuja, joita pitkin pääsee ihailemaan merta. Noin 10 minuutin ajomatkan päässä on lisäksi kaupungin ylläpitämä uimarantakin. Tällaiselle luonnosta nauttivalle tämä on aivan unelmapaikka asua, Tuula-Maria iloitsee.

Tuula-Marialle ja hänen miehelleen Jari Peltorannalle tuli asunnonvaihto ajankohtaiseksi, kun edelliseen, Haagassa sijainneeseen asuntoon oli tulossa putkiremontti, jonka alta he halusivat päästä pois. Erityisen herkäksi itseään kuvaileva Tuula-Maria kertoo, kuinka työläältä ja pelottavalta uuden asunnon etsiminen aluksi tuntui.

– Ajatus muutosta stressasi ja uuden kodin löytäminen tuntui vaikealta. Kävimme katsomassa montaa asuntoa, mutta mikään ei tuntunut oikein omalta eikä hyvältä, Tuula-Maria muistelee.
Kun uutta asuntoa lähdettiin etsimään, oli TA heille vielä tuntematon toimija. Tuula-Marian mies oli kuitenkin aktiivinen asunnonetsijä ja puntaroi erilaisia vaihtoehtoja eri kanavista. Sitten hän kuuli jossakin Facebook-ryhmässä TA-Yhtiöistä ja kiinnostui tutustumaan TA:n monipuoliseen asuntotarjontaan.
 
–  Jari löysi sattumalta Föglönkuja 4:n ja tämän asunnon, joka tuntui heti hyvältä. Tämä oli lopulta ainoa asunto, jota lähdimme hakemaan ja jonka sitten onneksi saimme, Tuula-Maria kertoo.

Muutto on moneen uuteen asiaan sopeutumista

Vaikka uusi koti olisikin kaikkea sitä, mitä toivoo, saattaa sopeutuminen muutokseen ottaa silti aikaa. Ihmiset ovat yksilöllisiä ja joillekin asuinpaikan ja kodin vaihtaminen voi vaatia pitkäänkin henkistä työstämistä.
 
– Tällaiselle erityisherkälle kaikki muutokset ja varsinkin niin iso asia, kuin tutun ja turvallisen asuinpaikan ja kodin vaihto on henkisesti työläs asia. Onneksi Föglönkuja 4:n rauhallinen ympäristö ja se hiljaisuus, mikä asunnossa on, helpottavat paljon sopeutumista. Asuntoon ei kuulu minkäänlaista meteliä, melkein kuin olisi jossakin eräkämpässä, Tuula-Maria naurahtaa.
 
Noin 20 % ihmisistä on erityisherkkiä. Heille elämässä tapahtuvat muutokset, niin isot kuin vähän pienemmätkin saattavat aiheuttaa suurtakin stressiä ja huolta. Erityisherkkyyttä itsessään tunnistavat henkilöt kaipaavat siksi muutokseen sopeutumiseen sekä aikaa, mutta ajoittain myös tukea.
 
– Ihmiset ovat arjessa yleensä kovin kiireisiä ja omissa oloissaan, niin ei aina ehditä huomioida sitä, mitä ympärillä tapahtuu. On pieni mutta tärkeä ele toivottaa uudet naapurit tervetulleeksi. Kotiutuminen helpottuu, kun saa tuntea itsensä tervetulleeksi uuteen asuinympäristöön. Erityisen tärkeää tämä on heille, jotka eivät ole nopeita sopeutujia. Minulla on ollut onni, kun olen saanut tukea tässä talossa jo pidempään asuneelta asukkaalta, joka on auttanut minua.  Olenkin miettinyt, kuinka voisin tuoda tätä asiaa enemmän esille ja käynnistää asukaskummitoimintaa uusien asukkaiden tueksi, Tuula-Maria pohtii.


Föglönkuja 4:n ympärillä on ikivanhaa, lähes luonnontilaista mäntymetsää, jonka risteilevät polut ja rauha ovat Tuula-Marialle mieluinen ulkoiluympäristö.

Kiitos – se tekee asuinalueestakin kauniin

Sen lisäksi, että Tuula-Maria pohtii, kuinka voisi aktivoida ihmisiä toivottamaan uudet asukkaat tervetulleeksi, toimii hän myös jatkuvasti kauniimman ja puhtaamman ympäristön puolesta. Roska päivässä -liike on käynnistynyt vuonna 2000 Tuula-Marian aloitteesta ja on jo vuosien ajan tuottanut luovia keinoja ennaltaehkäistä ja vähentää roskaamista.

– Meiltä löytyy paljon erilaisia ideoita ja jo runsaasti käytännön kokemuksia siitä, kuinka roskaamista saadaan vähennettyä pienin teoin. Hyvä esimerkki on kaunistettu roskis, jossa roska-astia uudistetaan kauniilla kuvalla ja kiitos-sanalla. Nämä kauniiksi koristellut roska-astiat ovat toimineet todella hyvin. Kun roskiksessa lukee kiitos, tulee tunne, että joku oikeasti välittää. Ihmiset arvostavat, kun saavat oikein toimiessaan kiitosta, Tuula-Maria kiteyttää.
 
Toisena hyvin käytännössä toimivana ideana Tuula-Maria mainitsee taskuun mahtuvat, ilmatiiviistä kierrätyspurkeista tuunattavat   miniroskikset. Pieni roskis kulkee hyvin mukana, jolloin tumpeille on aina paikka, jonne ne voi laittaa, eivätkä näin päädy luontoon. Tuula-Maria ja Jari ovat jo ehättäneet laittaa miniroskiksia tarjolle pussissa infolapun kanssa sekä oman että kahden muun rapun ilmoitustaululle. Niitä on otettu ilahduttavasti. Infolapun saa tulostaa Roska päivässä -liikkeen Facebook-ryhmän tiedostoista.
 
– Meillä kerrostaloasujilla on edellä mainittu hyvä ja helppo tapa vähentää maailman yleisintä ja myrkyllistä roskaa, tupakantumppeja. Toivoisin mahdollisimman monen tarttuvan tähän.  On kiva nähdä, kun purkkeja otetaan pussista. Kun korona-aika päättyy, miniroskiksia voi lahjoittaa taas myös tupakoivan nähdessään. Yleensä aina he ilahtuvat tarpeellisesta yllätyslahjasta.  Nettisivultamme voi katsoa ohjeita ja tulostaa erilaisia materiaaleja. Tuula-Maria kannustaa.

Kaunistettu roskis sekä kauniisti koristellut pilleripurkit toimivat taskuun mahtuvina miniroskiksina, joihin voi turvallisesti laittaa tupakantumpit, jotteivat ne päädy luontoon.

 

Katso Roska päivässä -liikkeen nettisivuilta, miten asuinympäristöä voi muuttaa kauniimmaksi pieni teko kerrallaan!

Tutustu lisää TA:n vuokra-asuntotarjontaan Föglönkuja 4:ssa täältä!

Asukastarinoita