Kohti asuntomessuja

Kohti asuntomessuja

-blogissa kerromme Naantalin vuoden 2022 asuntomessujen valmisteluistamme.

Löydät blogista juttua myös Lohjan vuoden 2021 asuntomessuilta.


Vieraskynä: Molok®-syväkeräyssäiliöt tekevät Lounatuuli 13:n ja 15:n jätteenkierrätyksestä helppoa

Kirjoittanut: Anne Huhtala, Molok Oy

 

Naantalin asuntomessukohteen Lounatuuli 13:n ja 15:n jätteenkierrätys onnistuu kätevästi. Molok Oy:n ja TA-Yhtiöiden yhteistyön tuloksena rivitaloja palvelevat syväkeräyssäiliöt, jotka helpottavat jätteiden lajittelua ja auttavat osaltaan noudattamaan uudistunutta jätelakia.

Jos lajittelu koetaan liian hankalaksi, ihmiset eivät myöskään kierrätä. Osana vastuullista toimintaa TA-Yhtiöt ja Molok huolehtivat siitä, että kierrätysmahdollisuudet TA:n asunnoissa ovat riittävät, toimivat ja selkeät.

Kun lajittelu tehdään kotona, jätejakeet on helppo viedä ulkona odottaviin Molok®-syväkeräyssäiliöihin. Jakeet kerätään selkeästi merkittyihin astioihin. Esimerkiksi metallia tai kartonkia ei tarvitse kyyditä autolla vaikkapa kaupan keräyspisteelle, vaan jätteet lajitellaan lähellä asukasta. Lisäksi syväkeräyssäiliöt säästävät tilaa – yksi viiden kuutiometrin syväkeräyssäiliö vastaa kymmentä 660 litran ja yli 20 kappaletta 240 litran pinta-astiaa.

Lounatuulen 21 asunnon rivitaloyhtiön jätepiste ei ole asuntomessualueen ainoa Molok-lajittelupaikka. Omakotitaloalueella on oma korttelikeräyspiste, joka palvelee omakotitalojen asukkaita lähellä ja vaivattomasti. Jätteiden keräys toteutetaan molemmissa keräyspisteissä yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa.

Samalla kun Molok-syväkeräyssäiliöt helpottavat kierrätystä kuluttajan näkökulmasta, on asukkaiden helpompaa myös noudattaa uudistunutta jätelakia. Vuonna 2021 voimaan tullut uudistus velvoitti entistä pienemmät taloyhtiöt lajittelemaan seitsemän jätejaetta. Nyt vähintään viiden asunnon taloyhtiön tulee kerätä erikseen polttokelpoinen jäte eli sekajäte, biojäte, muovijäte, lasi, metalli, paperi ja kartonki.

Suomessa kierrätykseen päätyvän materiaalin osuus jätteestä on pysynyt samana vuosia, kun taas muissa EU-maissa kierrätysaste nousee. EU on asettanut kierrätystavoitteet jäsenmailleen vuosille 2020–2035. Uudistunut jätelaki ohjaa suomalaisia kierrättämään ahkerammin, jotta tavoitteet täyttyvät. Kaikki lähtee kuitenkin itse kuluttajasta. Kun oikeat jätteet päätyvät oikeisiin paikkoihin, kierrätysaste saadaan nousuun toivotulla tavalla. Me Molok Oy:ssä autamme TA-Yhtiöiden kiinteistöjen asukkaita kantamaan kortensa kekoon.

Jos jonkin jätteen oikea sijoituspaikka mietityttää, kannattaa lukea esimerkiksi blogi kierrätysmokien välttämisestä.
Yhteystiedot:
Heikki Seitsonen
Aluepäällikkö, Varsinais-Suomi
044 2900 205
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.