Kohti asuntomessuja

Kohti asuntomessuja

-blogissa kerromme Naantalin vuoden 2022 asuntomessujen valmisteluistamme.

Löydät blogista juttua myös Lohjan vuoden 2021 asuntomessuilta.


Metsän eläimet kohtaavat Lohjan messutalon seinässä

Yksi Lohjan kesän 2021 asuntomessujen teemoista on taide, ja Hiidensalmen messualueella nähdäänkin useampi julkinen taideteos. Asuntomessualueen oman taideohjelman tavoitteena on lisätä sekä asukkaiden että alueella vierailevien viihtyvyyttä. Taideohjelmaa koordinoi lohjalainen taiteilija Pasi Rauhala. Ohjelman ensimmäisen vaiheen muodostavat kolme asuntomessuihin mennessä valmistuvaa teosta, joiden tekijöiksi valittiin Kim Jotuni, Laura Merz ja Anne Meskanen-Barman. Neljäs teos valmistuu myöhemmin.

Meidän asumisoikeustalollamme on kunnia olla yhden teoksen kotina, ja iloksemme tämän teoksen tekijäksi valittiin alun perin lohjalainen Laura Merz, joka maalaa teoksensa kerhohuoneemme ulkoseinään. Muut messuihin mennessä valmistuvat julkiset taideteokset tulevat samaan kortteliin; Jotunin teos Lohjan vuokra-asuntojen julkissivuun ja Meskanen-Barmanin teos Hoivatilojen rakennukseen.

Suunnittelussa on upeasti huomioitu toiveet alueen historian vaikutuksista teokseen, värien rohkea käyttö sekä luonnon mukaan ottaminen teokseen.

Merzin maalauksessa esiintyy pelkistettyjä ja arvoituksellisia eläinhahmoja. Kauempaa katsottuna teos voi näyttää abstraktilta värisommitelmalta, mutta tarkemmin katsoessa teoksesta voi löytää monenlaisia hahmoja. Merz on hienosti ottanut huomioon myös messujen yhden pääteemoista, yhteisöllisyyden ja kohtaamiset: teoksessa metsän eläimet kokoontuvat yhteen.

lauramerz

Taiteilija Laura Merz työn ääressä. Kuva: Lauren Moffatt.

Laura Merz on Suomessa ja Saksassa toimiva kuvataiteilija ja kuvittaja. Merz on työssään erikoistunut lastenkirjakuvituksiin, osallistavaan lastenkulttuuriin sekä julkisen taiteen projekteihin. Hän käsittelee tuotannossaan usein luontoaiheita ja pyrkii näin välittämään viestiä luonnon monimuotoisuuden vaalimisen tärkeydestä. Ja tämähän sopii meille erityisen hyvin!

Tutustu Laura Merziin tarkemmin hänen nettisivuillaan www.lauramerz.fi.

lauramerz2

Laura Merz Clownfish -teoksensa kanssa Pariisin Suomen Instituutissa. Kuva: Veera Mietola.