Kohti asuntomessuja

Kohti asuntomessuja

-blogissa kerromme Naantalin vuoden 2022 asuntomessujen valmisteluistamme.

Löydät blogista juttua myös Lohjan vuoden 2021 asuntomessuilta.


Vieraskynä: Vuodevaatteilla on väliä

Lohjan asuntomessujen toisessa messuasunnossa on upeat ja näyttävät vuodevaatteet. Mutta mitä muuta ne ovat kuin upean näköisiä? AmCollectionsin Annukan kertoa!

TA-yhtiöiden Seilori-huoneistossa on kodin tärkeys huomioitu moninaisin eri ratkaisuin, yksi niistä on makuuhuoneet ja nukkuminen.


Niin sanottu Master Bedroom on tilava, suorastan harvinaislaatuisen tilava kerrostalon makuuhuoneeksi. Siitä jo kymmenen pistettä suunnittelijalle. Sen lisäksi, kun messuasuntoa on alettu sisustaa, on huomioitu nukkuminen. Kaiken kaikkiaan on oltu ajan hermolla. Nykyään unen tärkeys tiedetään ja sitä korostetaan useassa eri asiayhteydessä.

Nukkuminen on tärkeimpiä yksittäisiä tekijöitä, mitä ihmiset voivat tehdä terveytensä eteen. Jos unta ei tarvittaisi, niin menneisyyden tutkijat kertoisivat huvittuneena muinaisista ihmisistä, jotka vaipuivat omituiseen tajuttomuuteen säännöllisin välein. Vinosti hymyillen kerrottaisiin: ”He kutsuivat sitä nukkumiseksi, ja siihen liittyi kaikkea omituista ja primitiivistä, kuten jotakin korahtelua, jota kutsuttiin kuorsaukseksi.” Toisin sanoen evoluutio olisi poistanut nukkumisen jo ajat sitten, jos sitä ei tarvittaisi. Mutta päinvastoin, nyt tutkijat löytävät kaiken aikaa uutta tietoa siitä, mitä kaikkea kehossamme ja aivoissamme tapahtuu nukkuessamme.

Syvän unen aikana aivot puhdistuvat turhasta kuonasta ja painavat tarpeellista tietoa muistiin. Vilkeunen (REM) aikana tapahtuu turhan tiedon unohtamista. Lihaksisto tarvitsee leponsa ja palautumisensa. Ja kaikki tämä nukkuessa! Mutta valitettavasti meidän elämänrytmimme on stressaavuudellaan aiheuttanut hyvin monelle henkilölle huonounisuutta, unihäiriöitä ja suoranaista unettomuutta.

Olen lähes kahdenkymmenen viime vuoden aikana lukenut tusinoittain unettomuuteen, unihäiriöihin ja katkonaiseen uneen annettuja itsehoito-ohjeita sekä jakanut niitä kymmenille ellen jopa sadoille ihmisille.
Kukapa meistä ei ajoittain nukkuisi huonosti, joten kaikki voimme ymmärtää mitä häiriöstä kärsivä joutuu sanan mukaisesti kärsimään.

Itsehoito-ohjeissa neuvotaan muun muassa viilentämään makuuhuone ja kannustetaan satsaamaan laadukkaisiin vuodevaatteisiin. Minulla on aina ollut omasta mielestäni laadukkaat vuodevaatteet. Täkit ovat olleet korkeatasoisia synteettisiä peitteitä, joita olen siirrellyt pois päältä ja päälle sitä mukaan, kun on ollut kuuma tai kylmä. Olen yö toisensa jälkeen elänyt eräänlaista painekattilailmiötä.


Olimme Pekingissä vuonna 2016 ja kuinkas muutenkaan kävimme turisteille tarkoitetussa kauppakeskuksessa ostoksilla. Keskuksen nimi on harhaan johtavasti Silk Market, missä tarjolla on vaatteita, koruja ja kelloja, laukkuja, jalkineita, mattoja ja kaikenlaisia tamineita. Yleensä pyydetystä hinnasta kymmenestä kolmeenkymmeneen prosenttiin on tuotteen oikea hinta.  Jotkut myyjät ovat lähes aggressiivisia kaupitellessaan myymiään tavaroita.


Suurelta osin tämä kauppakeskus oli epämiellyttävä kokemus, mutta vuodevaateliikkeessä tyrkyttävästä ja huonoa englantia puhua pajattavasta myyjästä huolimatta päädyin ostamaan silkkitäytteisen tuplatäkin. Olin sitä jo harkinnut matkalle lähtiessäni.


Kun saavuimme kotiin, en heti vaihtanut täkkiä, mutta parin yön jälkeen vaihdoin. Mikä valtava ero! Sen totesin aamulla mieheni kanssa hyvin ilahtuneesti. Ei lämpötilan vaihtelua, ei enää peitettä, joka varastoi kehosta irtoamaa lämpöä ja palauttaa sen takaisin. Ei lainkaan niin sanottua painekattilailmiötä, joka aiheuttaa peitteen siirtelyä päälle ja pois.


Valitettavasti tuo ostos kulahti nopeasti, sen pintamateriaali on turisteille tarkoitetun heikkotasoisen kaupan mukaista, eikä kestä käyttöä. Eikä silkkitäytekään kovin korkealuokkaista ole, mutta ostos ei ollut hintava. Kiinastakaan ei voi laatua ostaa hyvin huokealla. Sen kyllä tiesin.

Mallistomme täkkien kangas on korkealuokkaista puuvillaa.

Edellä mainittujen syiden vuoksi päädyimme teettämään vuodevaatemalliston laadukkaisiin materiaaleihin panostavassa tehtaassa. Me haluamme antaa kaikille suomalaisille mahdollisuuden hankkia vaivatta suomalaisten standardimittojen mukaiset silkkitäytteiset täkit, joiden pintamateriaali kestää kulutusta. Nyt on helppoa satsata kunnollisiin, laadukkaisiin vuodevaatteisiin ja sitä kautta parantaa unensa ja koko elämänsä laatua.

Täkkien ja tyynyjen lisäksi mallistossamme kuuluu silkkiset lakanat ja tyynyliinat, jotka ovat ihoa hoitavia ja helliviä. Kuten ihotautilääkärit sanovat: ”Silkki on aina hyväksi iholle.” Sen lisäksi että silkki hoitaa, se tuntuu viileältä ja edesauttaa levollista unta.

Uutena lakanamateriaalina tuomme heinäkuun lopussa markkinoille silkki-bambu sekoitekankaan. Olen tätä kangasta etsinyt lähes kolme vuotta, ja vihdoin juuri oikea löytyi. Tässä materiaalissa yhdistyvät kummankin raaka-aineen edut. Laadukas sekoitekangas on hinnaltaan puolta edullisempaa kuin silkki. Siksi se sopii useamman budjettiin.

Lue lisää: www.amcollections.fi

- Annukka Merikallio