Espoon Finnoon Peijinkatu 1B ja C:n asumisoikeusasuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

Kehittyvälle Finnoon asuinalueelle Espooseen on rakenteilla uusia asumisoikeusoikeusasuntoja, jotka valmistuvat arviolta huhtikuussa 2024. TA-Yhtiöihin kuuluva TA-Asumisoikeus Oy rakennuttaa osoitteisiin Peijinkatu 1 B ja C kaksi asumisoikeustaloa, joihin tulee kaikkiaan 89 asumisoikeusasuntoa. Asukkaaksi asumisoikeusasuntoihin voi nyt hakea.

Peijinkatu 1 B ja C:n asumisoikeustalojen rakennustyöt ovat hyvällä mallilla, ja asunnot valmistuvat arviolta huhtikuun 2024 lopussa. Ensimmäinen hakuaika asumisoikeusasuntoihin on käynnissä 31.3 -17.4.2023, jonka jälkeen asuntoihin on jatkuva haku.

TA-Yhtiöihin kuuluva TA-Yhtymä Oy rakennuttaa asumisoikeustalojen viereen kaksi kerrostaloa Peijinkatu 1A ja 2A. Ne ovat ns. yleishyödyllisiä vuokra-asuntoja, joissa on yhteensä 89 asuntoa. Vuokra-asunnot ovat myös rakenteilla, ja ne tulevat haettavaksi myöhemmin. Myös vuokra-asuntojen arvioitu valmistumisajankohta on huhtikuussa 2024.

Rakennuskohteiden pääurakoitsijana toimii Lujatalo Oy ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehdit Anttila & Rusanen Oy.

Kerrostaloasuntoja osaksi kehittyvää ja ekologista kaupunginosaa

Peijinkadun asumisoikeustalot ovat kahdeksankerroksisia, ja asunnot sijoittuvat kerroksiin 2-8. Asumisoikeusasuntojen koot vaihtelevat 31 ja 98 m² välillä.

– Valittavana on paljon erilaisia asuntovaihtoehtoja monenlaisiin tarpeisiin: erikokoisia yksiöitä, kaksioita ja kolmioita sekä tilavia neljän ja viiden huoneen asuntoja. Pohjaratkaisut ovat toimivia, ja neliöt on pyritty hyödyntämään mahdollisimman fiksusti. Kaikissa asunnoissa on lasitettu parveke ja isoimmissa asunnoissa myös oma sauna, myyntineuvottelija Mari Marjomaa TA-Yhtiöistä kertoo.

Ensimmäisiin kerroksiin valmistuu autohalli sekä monipuoliset yhteistilat asukkaiden käyttöön.

– Saunaosastoja on kaksi, ja toisen niistä yhteydessä on kerhotila. Pyörille on säilytystilaa ulkoiluvälinevarastoissa, joissa voi ladata myös sähköpyörää. Sisäpihalle valmistuu runsaasti leikki- ja oleskelutilaa yhteiskäyttöön viereisen yhtiön asukkaiden kanssa. Autopaikkoja on pihalla sekä lämpimässä autohallissa, ja osa paikoista soveltuu myös sähköauton lataamiseen, Mari Marjomaa kertoo.

Lisätietoja asumisoikeusasunnoista löytyy täältä.

Lämmitys päästöttömällä ja uusiutuvalla geoenergialla

Asumisoikeustalojen lämmitysjärjestelmä toteutetaan geoenergialla ja matalalämpöisellä aluelämpöverkolla.

– Talojen lämpö haetaan kolmen syvälämpökaivon avulla syvältä maaperästä, jopa lähes 1,5 kilometrin syvyydestä. Geoterminen lämpö on uusiutuvaa ja päästötöntä. Finnoon asuntokohteille rakennettu lämpölaitos on Suomen ensimmäinen aluelämpöverkko, jonka energia tuotetaan yli kilometrin syvillä lämpökaivoilla, TA-Yhtiöiden rakennuttajapäällikkö Hannele Vainio kertoo.

Asumisoikeustalojen sekä toisen vuokratalon katoille tulee lisäksi aurinkokeräimet, jotka muuttavat auringon säteilyn lämmöksi.

– Aurinkokeräimien avulla voidaan parhaimmillaan kattaa jopa 10-15 % kohteen energiantarpeesta. Asunnoissa on myös tuloilman jäähdytys, joka helpottaa lämpiminä kesäpäivinä, Hannele Vainio sanoo.

Peijinkadun asumisoikeus- ja vuokrakohde ovat saaneet Kuntarahoituksen myöntämää vihreää rahoitusta. Vihreää rahoitusta voivat saada hankkeet, joissa syntyy selkeitä ja mitattavia hyödyllisiä vaikutuksia ilmastolle ja ympäristölle.

Myös Finnoon ekologista kaupunginosaa rakennetaan energiatehokkaasti, ja siitä tavoitellaan kestävän kaupunkirakentamisen edelläkävijää, jossa voidaan tulevaisuudessa testata innovatiivisia energiaratkaisuja. Finnoosta tulee valmistuessaan noin 17 000 asukkaan kaupunginosa, jonka korkeat rakennukset muodostavat omaleimaisen miljöön. Alueen keskus nousee metroaseman yläpuolelle.

Mikä on asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunto on hyvä vaihtoehto monessa elämäntilanteessa. Asumisoikeusasuntoon ei tarvitse sitoa pääomaa yhtä paljon kuin omistusasuntoon, mutta asumisoikeusasukas saa pysyvän kodin, jossa voi asua niin kauan kuin haluaa. Asumisoikeusasunto on myös huoleton ja helppo, sillä talon omistaja ja huoltoyhtiö huolehtivat kiinteistön kunnosta, ja asunnosta on halutessaan helppo luopua.

Käytännössä asumisoikeusasukas maksaa 15 % osuuden asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna ja saa asumisoikeuden asuntoon. Kuukausittain asukas maksaa asunnostaan käyttövastiketta, joka on alhaisempi kuin alueen vastaavan tasoisten vuokra-asuntojen yleinen vuokrataso. Muuttaessaan pois asukas saa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan?

Asumisoikeusasunnon hakemista varten tarvitaan järjestysnumero, joka haetaan siitä kunnasta, jossa haettava asunto sijaitsee. Jos asunnonhakijalla on jo voimassa oleva järjestysnumero, ei uutta numeroa tarvitse hakea.

Espoossa sijaitseviin asuntokohteisiin numeron voi hakea sähköisesti osoitteessa https://asumisoikeushakemus.net/asohakemus/. Järjestysnumeron hakemisen jälkeen tehdään asuntohakemus asuntoa tarjoavalle yritykselle, tässä tapauksessa TA-Asumisoikeus Oy:lle. Hakemuksen voi tehdä osoitteessa ta.fi/asohakemus.

Järjestysnumero ilmaisee hakijan aseman samasta asunnosta kiinnostuneiden joukossa siten, että pienin numero on etusijalla.

Lisätietoa asumisoikeusasumisesta ja hakemisesta löytyy osoitteesta ta.fi/asumisoikeus.

Lisätietoja:

Rakennuttajapäällikkö Hannele Vainio, TA-Yhtiöt/TA-Rakennuttaja Oy, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 040 920 7177
Myyntineuvottelija Mari Marjomaa, TA-Yhtiöt/TA-Asumisoikeus Oy, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 045 7734 3808

Espoon Finnoon Peijinkatu 1B ja C:n asumisoikeusasuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi

Tiedotteet