ASO-asuntoa haetaan jatkossa ARA:n järjestysnumerolla

Asumisoikeuslakia on uudistettu viime vuosina. ASO-asunnon hakijalle suurin muutos liittyy asumisoikeusasunnon hakuun tarvittaviin järjestysnumeroihin. Järjestysnumero haetaan nykyisin ARAlta.

Ennen 1.9.2023 järjestysnumeroita myönsivät kunnat, numerot olivat paikkakuntakohtaisia ja voimassa niin kauan, kunnes numero käytetään. Nykyisin asumisoikeusasunnon hakua varten tarvittava järjestysnumero haetaan ARA:lta eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta. Numerot ovat valtakunnallisia ja voimassa kaksi vuotta myöntämishetkestä.

1.9.2023-31.12.2023 on voimassa ollut siirtymäaika, jolloin asuntoa on voinut hakea sekä kunnan että ARA:n järjestysnumerolla, tällöin kunnan numero on paikallisesti ollut etusijalla.

Nainen katsoo tietokonetta

Siirtymäaika lähenee loppuaan

Vuodenvaihteen lähestyessä siirtymäaika lähenee loppuaan. Jotta asumisoikeusasunnon voi saada vanhalla kunnan numerolla, tulee asuntotarjous saada siirtymäajan puitteissa. Vuoden viimeiset päivät osuvat viikonlopulle, jolloin asuntotarjouksia ei lähetetä. Viimeiset asuntotarjoukset kunnan numeroilla haettuihin asuntoihin lähetetään viimeistään perjantaina 29.12.2023.

Mikäli hakijoita on tiettyyn asuntoon tai kohteeseen useita, kestää tarjouskierros kaksi viikkoa eli hakijoilla on kaksi viikkoa aikaa vastata asuntotarjoukseen. Asuntotarjouksia lähetetään tällaisiin, usein uudiskohteisiin, kahden viikon välein. Tietyissä kohteissa viimeiset tarjoukset vanhoille numeroille lähtevät siis jo tällä viikolla.

Jos sinulla on kunnan myöntämä järjestysnumero ja haluat käyttää sen, kannattaa asuntohakemus tehdä heti. Tällä hetkellä asumisoikeusasuntoja on hyvin tarjolla. Kaikki heti vapaat asuntomme löydät täältä.

Paljon uudiskohteita tulossa hakuun – hae ARAlta järjestysnumero viimeistään nyt!

Alkuvuodesta käynnistämme usean uuden kohteen hakuajan. Uusia asumisoikeusasuntoja on tulossa mm. Espoon Niittykumpuun, Naantalin Luonnonmaalle, Raision Ihalaan ja Kuopioon Petosen alueelle sekä Tampereen Hervantaan. Kaikki myynnissä olevat ja lähiaikoina myyntiin tulevat uudiskohteet löydät täältä.

Mikäli joku näistä tai muista uudiskohteistamme kiinnostaa, kannattaa hakea ARAlta järjestysnumero jo nyt. Numeron pääset hakemaan Aran verkkopalvelusta.  

Lue lisää ASO-lain uudistuksesta täältä.

Tilaamalla TA:n uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedon uusista asunnoista, tapahtumista ja eduista.