Vastuu palovaroittimen hankinnasta siirtyy asukkaalta yhtiölle

Pelastuslakiin on tulossa useita muutoksia vuoden vaihteessa. Asukkaitamme koskeva keskeinen muutos on, että siirtymäajan jälkeen vastuu palovaroittimen hankinnasta siirtyy asukkaalta yhtiölle.

Pelastuslakiin ja pelastusopistoista annettuun lakiin on tulossa useita muutoksia vuoden vaihteessa. Esimerkiksi asuntojen palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu siirtyy vuoden 2026 alusta alkaen asukkaalta rakennuksen omistajalle.

Laki astuu voimaan vuoden 2024 alusta kahden vuoden siirtymäajalla, jotta rakennuksen omistajat voivat suunnitella miten asia käytännössä järjestetään.
TA:n kohteissa tämä tarkoittaa sitä, että paristoilla toimivien palovaroittimien hankinta ja huolto siirtyy asukkaalta yhtiön vastuulle. Muutos ei koske verkkovirtapalovaroittimia, joiden hankinta- ja kunnossapitovastuu on jo nykytilanteessa yhtiöllä.

palovaroitin katossa

– TA:lla on käynnistetty projekti, jonka tavoitteena on hankkia palovaroittimet kaikkiin kohteisiimme, joissa ei jo ole yhtiön hankkimia palovaroittimia. Alustavan aikataulun mukaisesti asennustyöt pyritään tekemään jo siirtymäajan ensimmäisenä vuotena eli vuonna 2024, kertoo TA-Yhtiöiden talotekniikkapäällikkö Tommi Eckert.


Projektin etenemisestä tiedotetaan asukkaita aikataulun tarkentuessa. Asukasopasta ja vastuunjakotaulukkoa muokataan vuoden 2024 aikana vastaamaan uutta toimintatapaa. Toistaiseksi vastuu palovaroittimen hankinnasta ja sen paristojen vaihdosta sekä toiminnan testaamisesta on yhä asukkaalla asukasoppaan mukaisesti. Verkkovirtaan kytkettyjen palovaroittimien paristoja ei tarvitse vaihtaa. Palovaroittimen toiminta tulee testata kuukausittain.

Lue lisää lakimuutoksesta


Lisätietoja paloturvallisuudesta löydät asukasoppaasta

Tilaamalla TA:n uutiskirjeen saat ensimmäisenä tiedon uusista asunnoista, tapahtumista ja eduista.