Kuopiolainen Veli-Matti Karhunen on tyytyväinen, että muutti asumaan Kuopion Männistön vanhan koulun kortteliin lähes kolme vuotta sitten. Hän asuu vanhaan koulurakennukseen saneeratussa vuokratalossa, joka on osa ikääntyneille suunnattua seniorikampusta.

209 muokattu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Vanha koulurakennus oli 65-vuotiaalle Karhuselle tuttu jo entuudestaan, sillä hän on käynyt koulua siellä 1960-luvun vaihteen tienoilla. – Olen asunut lapsesta asti alueella. Kun huomasin, että asuntoja alettiin rakentamaan muutama vuosi sitten ja minulla sattui olemaan tarve pienemmälle asunnolle, laitoin heti hakemuksen ja onnekseni sain asunnon.

Seniorikampuksella on erilaisia asumismuotoja yli 300 ikäihmiselle. Männistön vanhan koulun korttelissa on vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasuntoja, joista vuokra- ja asumisoikeustalo ovat TA-Yhtiöiden omistuksessa.

Juttukavereita aina paikalla

Veli-Matti Karhusen naapurissa asuu muitakin Männistön koulua aikoinaan käyneitä, mm. hänen kaksoisveljensä. Veljekset ovat käyneet yhdessä koulut, armeijan ja olleet samassa työpaikassakin. Seniorikampuksella on hyvät yhteiset tilat, joissa asukkaat voivat tavata toisiaan. Yhteisöllisyys on sosiaaliselle Karhuselle tärkeää, ja Mäntykampuksella juttukavereita riittää.

- Talon asukkaat ovat kuin yhtä perhettä. Täällä on paljon yksinäisiä asukkaita, joiden kanssa tavataan päivittäin asukastuvassa tai aulakäytävän yhteistiloissa ja vaihdetaan kuulumisia. Helposti menee päiväkin jutellessa.

Asukkailla on tapana keitellä kahvia porukalla ja järjestää toisinaan juhlia. Ainakin juhannuksena ja itsenäisyyspäivänä on vietetty aikaa yhdessä. Kahvit ostetaan porukalla ja toisinaan joku leipoo tai ostaa pullaa tai piirakkaa kahvin kanssa nautittavaksi. Keskiviikkoaamuisin osa asukkaista käy sauvakävelylenkillä yhdessä.

- Asunnon saaminen täältä on minulle kuin lottovoitto, eikä minua saisi täältä pois kirveelläkään, hän myhäilee.
Vuokratalossa on eri-ikäisiä asukkaita, Karhusen mukaan 55-vuotiaasta yli 80-vuotiaisiin. Osalla asukkaista liikkuminen on jo vaikeaa, joten omassa talossa ihmisten tapaaminen sopii heille paremmin kuin hyvin.

Esteettömiä asuntoja ja vanhan koulun henkeä

Vuokra-asunnoista suurin osa on vanhassa koulurakennuksessa ja osa uudisrakennuksessa. Esteettömyys on huomioitu niin asunnoissa kuin yhteisissä tiloissa, jotta asuminen olisi sujuvaa myös rollaattoria tai pyörätuolia käyttäville. Rakennuksissa on sähköisesti avautuvat ovet, luiskat ulko-ovien vieressä ja leveät käytävät. Kylpyhuoneet ovat tilavia ja pesualtaan ympärillä on kaiteet.

Veli-Matti Karhusella on noin 40 m² asunto, jossa on yhdistetty olohuone ja keittiö sekä kaapistoilla erotettu makuutila. – Olen tottunut asumaan isommissa asunnoissa joten etukäteen vähän mietitytti, onko asunto liian pieni. Se on kuitenkin osoittautunut oikein sopivaksi yhdelle ihmiselle.

Vanhan koulun henki näkyy saneeratun rakennuksen käytävillä, jotka ovat leveät ja pitkät. Kulttuurihistoriallisesti arvokas vanha koulurakennus on rakennettu 1930-luvulla ja käytävien lisäksi portaikot ja ikkunat muistuttavat vanhasta ajasta. Luokkahuoneisiin on saneerattu erikokoisia yksiöitä ja kaksioita, jotka sopivat niin yksin asuville kuin pariskunnillekin.

Hyvät yhteistilat ja palveluja tarpeen mukaan

Korttelissa toimii Kuopion kaupungin toimintakeskus, joka järjestää asukkaille aktiviteetteja. Asukkaat järjestävät toimintaa paljon myös itse. Tiloissa toimii myös fysioterapiayritys, joka tarjoaa fysioterapia- ja kuntosalipalveluja. Lounasravintola on kaikille avoin ja sieltä jaetaan ruoka myös kaupungin ylläpitämän palvelutalon asukkaille.

- Lounasravintolassa tulee käytyä varsinkin niinä päivinä, kun siellä on jotain itselle mieluista ruokaa. Ravintola on auki nykyään lauantaisinkin ja toiveissamme on, että se olisi auki jopa sunnuntaisinkin, Karhunen toivoo.

Viihtyisällä yhteisellä piha-alueella on mm. keinonurmikenttä, lasitettu grillikatos ja keinuja. Myös pihalle pääsee helposti rollaattorilla. – Omaa parveketta en ole kaivannut. Edellisessä asunnossa minulla oli parveke, mutta ei sitä tullut juurikaan käytettyä, Karhunen kertoo.

Yhteisissä tiloissa on myös saunaosasto. Saunasta voi ottaa oman vuoron ja lenkkisauna on tiistaisin.
– Saunat ovat siistit ja isot, niihinkin pääsee tarvittaessa rollaattorilla, Karhunen kertoo.

 113682 Lonnrotinkatu25 002 2113682 Lonnrotinkatu25 005 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää:

 

Ajankohtaista