Kuopion kaupunki on myöntänyt kulttuuriympäristöpalkinnon hyvin toteutetusta kulttuuriympäristöteosta Niiralankatu 15:n asumisoikeustalolle. Palkinto myönnettiin hyvin suunnitellusta ja toteutetusta kunnostuksesta sekä käyttötarkoituksen muutoksesta, joiden myötä entinen teollisuuskiinteistö sai uuden elämän asuintalona. Palkinto luovutettiin perjantaina rakennuttajana toimineelle TA-Yhtiöille, pääsuunnittelija Kaisu Vasaralle ja urakoitsija Lujatalo Oy:lle.

Palkittu rakennus on 1940-luvun alussa valmistunut, kulttuurihistoriallisesti arvokas ja asemakaavalla suojeltu entinen tehdaskiinteistö. Rakennuksella on huomattava kaupunkikuvallinen ja paikallishistoriallinen arvo. Palkintolautakunnan mukaan muutos asuinkäyttöön on suunniteltu ja toteutettu rakennuksen kulttuurihistoriallista arvoa hyvin kunnioittavalla tavalla. Talo tunnetaan parhaiten Turo Oy:n vaatetehtaana, jossa valmistettiin miesten vaatteita 90-luvun alkupuolelle asti. Sen jälkeen tiloissa toimi Kuopion Rouvasväenyhdistys, jonka perustama käsityökoulu on perusta Kuopion Muotoiluakatemialle. Talo on ollut asuinkäytössä vuoden 2014 syksystä alkaen. Asunnot omistaa TA-Yhtiöihin kuuluva TA-Asumisoikeus Oy.

Kuopion kaupunki jakaa Kulttuuriympäristöpalkinnon hyvin toteutetusta kulttuuriympäristöteosta joka kolmas vuosi. Palkintolautakuntana toimii Kuopion kulttuuriympäristötyöryhmä. Palkinnon kohteeksi voidaan valita laaja-alaisesti erilaisia Kuopion rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyviä aiheita. Kulttuuriympäristöpalkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa.

TA-Yhtiöt on valtakunnallinen asuntojen omistaja ja rakennuttaja, jolla on omistuksessaan tällä hetkellä noin 15 000 asuntoa. TA-Yhtiöiden asunnot ovat pääosin vuokra- ja asumisoikeusasuntoja ja niiden omistamisesta, isännöinnistä ja markkinoinnista vastaavat TA-Yhtymä Oy, TA-Asumisoikeus Oy, Taova Oy, Tarveasunnot Oy ja TA-Asunnot Oy. TA-Yhtiöt on toteuttanut viime vuosina vuosittain noin 1000 – 1400 uutta asuntoa pääkaupunkiseudulle ja muihin Suomen kasvukeskuksiin. Espoon päätoimipisteen lisäksi TA-Yhtiöillä on toimipisteet Helsingissä, Vantaalla, Turussa, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Kittilässä.

Lisätietoja:

Kuopion kaupunki:
Kuopion kulttuuriympäristötyöryhmän puheenjohtaja, yli-intendentti Tapio Laaksonen
p. 044 718 2626, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TA-Yhtiöt:
Rakennuttajapäällikkö Markku Vartiainen, p 045 7734 3930, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Niiralankatu 15 ulkokuva2

Niiralankatu 15 ulkokuva1

Tiedotteet