TA-Yhtiöt muuttaa Vihdin Nummelassa sijaitsevan asumisoikeuskohteensa lämmitysmuodon kaukolämmöstä maalämpöön. Maalämmön lisäksi kiinteistöön asennetaan sähköä tuottavia aurinkopaneeleita.


Maalämpöjärjestelmä on tehokas energiansäästömuoto, jonka avulla ostoenergian kulutusta voidaan laskea jopa 70 %. Maalämmössä kaksi kolmasosaa energiasta saadaan maaperästä ja kolmasosa ostetaan. Vihdin Pläkkisepäntie 1:n asumisoikeuskohteessa 30 %:n osuus tuotetaan rakennusten katoille asennettavilla aurinkopaneeleilla sekä tuulivoimalla. Näin ollen kiinteistön lämmityksestä ei aiheudu lainkaan suoria hiilidioksidipäästöjä.

Lämmitysmuodon muutosta ollaan parhaillaan toteuttamassa ja asukkailta saatu palaute on ollut positiivista. – Asukkaat ovat kommentoineet urakan sujuneen miellyttävästi, kertoo isännöitsijä Merja Fallström TA-Yhtiöistä. Käytännössä maalämpöön siirtyminen tapahtuu poraamalla yli kilometrin verran porakaivoja piha-alueelle. Poraukset kestävät viikosta kahteen, jonka jälkeen tehdään parin viikon ajan laiteasennuksia teknisessä tilassa. Maalämpöön siirtyminen ei vaadi asunnoissa käymistä.

TA-Yhtiöiden omistuksessa olevista asuinkiinteistöistä noin 20 on jo siirretty maalämmön piiriin. Ensimmäinen kohde siirrettiin maalämpöön lähes kymmenen vuotta sitten. Vihdin Pläkkisepäntie 1:n asumisoikeuskohde on kuitenkin ensimmäinen, jossa käytetään myös aurinko- ja tuulivoimaa. Maalämpöön siirrettyjä kiinteistöjä on TA-Yhtiöiden asuntokohteissa ympäri Suomen, pääkaupunkiseudulta Kittilään.

TA-Yhtiöt painottaa maalämpöä alueille, joilla ei ole suurten kaukolämpöyhtiöiden operoimaa yhteistuotantoa. Yhteistuotannolla tarkoitetaan sähkön tuottamista siten, että samalla syntyvä hukkalämpö hyödynnetään kaukolämpönä. – Huomioimme tämän, kun valitsemme maalämmöllä toteutettavia kohteita. Haluamme olla yhteistuotannon piirissä silloin kun se on mahdollista ja kustannuksiltaan järkevää, kertoo kehitysinsinööri Jaakko Sorvari TA-Yhtiöistä.

Lisätietoja:
Kehitysinsinööri Jaakko Sorvari, TA-Yhtiöt, p. 044 773 5655, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tiedotteet