IMG 0372

TA-Yhtiöille on valmistumassa Helsingin Jätkäsaareen ainutlaatuinen Vihreistä vihrein -asuinkortteli, jossa viherrakentaminen on poikkeuksellisen suuressa osassa. Korttelin asumisoikeus- ja vuokratalojen erikoisuus ovat rakennusten katoille rakennetut viherkatot, joilla sijaitsevat muun muassa asukkaiden käyttöön tarkoitetut viljelypuutarha ja kasvihuone sekä marja- ja hedelmätarhat. Rakennusten kadunpuoleisia julkisivuja kaunistaa kasviritilöissä kasvavasta köynnöskasvillisuudesta ja istutuslaatikoiden ikivihreistä muodostuva viherjulkisivu.

Hanke sai alkunsa TA-Yhtiöiden edustajan Markku Hainarin ja LuK, maisemasuunnittelija Taina Suonion yhteisestä tahtotilasta toteuttaa niin vihreä kortteli kuin olisi mahdollista: valinnat tehtäisiin ottaen huomioon niin ekologiset kuin kestävän kehityksen periaatteet. – Vastaavaa hanketta ei ole aiemmin toteutettu Suomessa eikä muissa Pohjoismaissa, kertoo Suonio.


Vihreistä vihrein toimii mallina viherrakentamiselle kaupunkiolosuhteissa


Urbaaniin kaupunkiympäristöön soveltuvaa viherrakentamista tutkitaan niin biologisesta, rakennusteknisestä kuin sosiologisestakin näkökulmasta. – Vihreistä vihrein -hankkeessa tavoitteenamme on selvittää viherrakentamisen toteuttamista ja toimivuutta kerrostalon katoilla ja julkisivuilla sekä saada arvokasta tietoa myös kasvillisuuden vaikutuksesta asumisviihtyvyyteen ja yhteisöllisyyteen. Hankkeessa tutkitaan paitsi eri kasvilajien selviytymistä, myös sitä suojaako kasvillisuus rakenteita tai vaikuttaako se rakennuksen energiatehokkuuteen, kertoo TA-Yhtiöiden projektipäällikkö Mikael Lönnroth.

Katoilla ja julkisivuilla tutkitaan muun muassa kasvilajiston selviytymistä. Haasteina toteutukselle ja kasvivalinnoille ovat kaupunkiympäristön ja merenrantakohteen vaihtelevat, tuuliset ja ajoittain paahteisetkin olosuhteet.  Vihreän kaupunkitalon tavoitteena on toimia mallina viherrakentamisesta helsinkiläisissä kaupunkiolosuhteissa. Rakennuskohde on osa Helsingin kaupungin kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa sekä Helsingin yliopiston Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia -ohjelmaa ja SOGREEN-tutkimushanketta yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Tutkimuksen tavoitekesto on kymmenen vuotta.


Kohtuulliset asumiskustannukset hyvällä suunnittelulla


Kahteen asuinrakennukseen tulee 55 asumisoikeus- ja 66 vuokra-asuntoa, jotka ovat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran korkotukemaa tuotantoa. Asumisoikeusasunnot valmistuivat kesällä ja vuokra-asunnot valmistuvat syyskuun lopulla.

Kohtuulliset asumiskustannukset on saavutettu oivaltavilla arkkitehtonisilla ratkaisuilla ja tuotantoystävällisellä toteutuksella. – Huolellisella suunnittelulla rakennuskustannukset saatiin pidettyä kurissa ja voitiin toteuttaa viherkatot, vihreät julkisivut ja vihreä piha asumisen laadusta tinkimättä. Kustannustehokkuutta saatiin esimerkiksi luhtikäytäväratkaisulla ja monistamalla samaa asuntotyyppiä sekä käyttämällä esivalmistettuja kylpyhuone-elementtejä, kertoo pääsuunnittelija Pia Ilonen Talli Oy:stä.


Vihreää kaupunkiluontoa ja yhteisöllisyyttä viherkatoilla


Korttelin talojen katolla sijaitsevassa viljelypuutarhassa ja kasvihuoneessa asukkailla on mahdollisuus kasvattaa esimerkiksi yrttejä ja vihanneksia. Yhteissaunatiloista asukkaat pääsevät vilvoittelemaan katolla olevaan marja- ja hedelmäpuutarhaan. Tutkijat seuraavat, kuinka asukkaat ottavat kattoviljelymahdollisuuden vastaan, millaisia kokemuksia vihreät yhteistilat heille tarjoavat ja tukevatko viherkatot yhteisöllisyyttä. Tilojen käyttöä suunnitellaan yhdessä asukkaiden kanssa.

– Ihmisten hyvinvointia voidaan lisätä tuomalla lisää luontoa kaupunkiin.  On paljon merkkejä siitä, että kaupunkiluonto tuottaa sekä ruumiillista että henkistä hyvinvointia auttaen mm. palautumaan stressistä. Tavoitteena on, että jatkossa osataan suunnitella yhä parempia ja parhaalla mahdollisella tavalla asukkaiden tarpeisiin vastaavia vehreitä kattotiloja. Vihreän avulla pyritään myös sopeutumaan ilmastonmuutokseen, mm. imeyttämään ja viivyttämään äkillisten rankkasateiden tuomia vesimassoja ja viilentämään kaupunkirakennetta, kertoo Helsingin yliopiston dosentti Susanna Lehvävirta.

Vihreistä vihrein -hankkeen urakoitsijana on toiminut Rakennusliike Reponen Oy, pääsuunnittelijana ja arkkitehtina Talli Oy:n Pia Ilonen. LuK, maisemasuunnittelija Taina Suonio ja dosentti Susanna Lehvävirta Helsingin yliopistosta ovat antaneet asiantuntemuksensa viherkattojen ja julkisivujen suunnittelun käyttöön, ja tutkimussuunnitelmasta on vastannut Lehvävirta. Maisema-arkkitehtina on toiminut LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n Pia Kuusiniemi. Piha- ja vihertyöt toteuttaa työyhteenliittymä Koiviston Vihertyö Oy ja Vihermali Oy. Ainutlaatuinen hanke on toteutettu hyvässä yhteistyössä myös usean muun asiantuntijatahon kanssa.

Lisätietoja:

Mikael Lönnroth, TA-Yhtiöt, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 044 773 5590
Pia Ilonen, Talli Oy, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 010 322 9557
Susanna Lehvävirta, Helsingin yliopisto, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. p. 050 576 2952
Taina Suonio, Roslings Manor Gardens, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 443 5789

Lue lisää:

Vihreistä vihrein -esite

 

IMG 0362

Tiedotteet