paraatikatu10A41 piha

Oulun Hiukkavaaraan lokakuun lopussa valmistunut Paraatikatu 10 vuokrakerrostalo on saanut ensimmäisenä rakennushankkeena Oulussa vihreää rahoitusta.


TA-Yhtiöiden rakennuttamassa kerrostalohankkeessa on panostettu ympäristöystävällisyyteen tavallista enemmän jo suunnittelusta alkaen. Kuntarahoituksen myöntämä vihreä rahoitus on tavallista lainaa edullisempi rahoitusmuoto, joka on suunnattu ympäristöystävällisille hankkeille, joissa syntyy selkeitä ja mitattavia ympäristölle hyödyllisiä vaikutuksia. Vihreä rahoitus on osoitus panostuksista ympäristön hyvinvointiin.


Energiatehokkaassa talossa on oma aurinkosähkövoimala

Hiukkavaaran monitoimitalon viereen valmistunut Paraatikatu 10 on 8-kerroksinen kerrostalo, jossa on 42 vuokra-asuntoa. Talossa on erikokoisia asuntoja yksiöistä isoihin perheasuntoihin, kooltaan 39,5–80,5 m². Asukkaat pääsivät muuttamaan uusiin asuntoihinsa lokakuun 2018 lopussa.

– Hiukkavaaran uudessa kerrostalossa on rakennuksen katolla 12 kW:n aurinkosähkövoimala, jonka sähköä käytetään rakennuksen laitteisiin, kuten ilmastointiin, hissiin, pumppuihin ja valaistukseen. Aurinkosähkövoimala on nykyään vakioratkaisu kaikissa uudiskohteissamme Oulussa, aluejohtaja Jouko Knuutinen kertoo. – Asukkaita kannustetaan myös kiinnittämään erityistä huomiota vedenkäyttöön; kaikissa asunnoissa on sekä kylmän että lämpimän veden mittaus, ja vesimittarit luetaan automatiikan kautta joka vuosi tai asukkaan vaihtuessa ja tehdään tasauslaskutus, Knuutinen jatkaa.

Lisäksi talon rakenteet, ikkunat ja ovet on suunniteltu energiatehokkaiksi. Tulevaa ilmaa esilämmitetään kylmänä aikana neljällä 200 metriä syvällä porakaivolla. Kesällä samaiset porakaivot toimivat tulevan ilman viilennyksenä. – Tämä lisää myös asuinmukavuutta, Knuutinen toteaa. Kohteen ilmanvaihto on toteutettu keskitetyllä ilmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmällä. Rakennus on varsin energiatehokas: rakennuksen energialuokka on toiseksi paras B ja E-luku 100 KWhe/v/m².


TA-Yhtiöissä panostetaan energiatehokkuuteen

Valtakunnallinen asuntojen omistaja ja rakennuttaja TA-Yhtiöt on panostanut energiatehokkuuteen jo vuosia etsimällä ja toteuttamalla ratkaisuja, joiden avulla kiinteistöjen energiatehokkuutta voidaan parantaa ja asumiskustannusten nousua hillitä. – Koska energiankulutuksella on suora vaikutus asumiskustannuksiin, energiatehokkuuden parantaminen koituu ympäristön lisäksi asukkaiden hyväksi, Knuutinen kertoo.

TA-Yhtiöillä on omistuksessaan tällä hetkellä noin 16 000 asuntoa, jotka ovat pääosin asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja. TA-Yhtiöt toteuttaa vuosittain noin 1000 uutta asuntoa kasvukeskuksiin. Oulussa TA-Yhtiöillä on 2550 asuntoa.

Tiedotteet