IMG 0347

Pohjoismainen The Scandinavian Green Roof Award 2018 -palkinto on myönnetty Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevalle TA-Yhtiöiden Vihreistä vihrein -asuintalohankkeelle.


Vuonna 2017 valmistuneessa Vihreistä vihrein -kerrostalokorttelissa on 121 asuntoa ja kaiken kaikkiaan 2 256 m² viherkattoa ja kattopuutarhaa. Kattopuutarhakokonaisuus muodostuu kuudesta eri ketoniitty-, keittiö-, metsämarja- ja sammal-saniaispuutarha-alueesta sekä maksaruohoviherkatosta. Rakennusta peittää viherjulkisivu. Asukasviihtyvyyden ja kaupunkivihreyttämisen ekologisten näkökohtien lisäksi rakennusprojektin avulla tutkitaan kasvijulkisivujen ja viherkattojen rakenteellisia vaikutuksia ja niiden toiminnallisuutta osana rakennusta.

Palkintolautakunta perusteluissaan:

”Vihreistä vihrein -hankkeen idea oli toimia esimerkkinä kaupunkivihreyttämiselle. Hanke osoitti, kuinka tärkeää onnistuneen tuloksen kannalta on, että vihersuunnittelu on kiinteä osa prosessia hankesuunnittelun alusta loppuun ja koko rakentamisen ajan. Vihreistä vihrein -hanke on monia muita rakennushankkeita kunnianhimoisempi, sillä siinä kattopuutarhat yhdistyvät eri toiminnallisuuksiin ja tavoitteisiin. Se on peloton ja intohimolla toteutettu hanke, jossa on hyödynnetty nykyaikaisia ideoita ja ratkaisuja suunnitella ja toteuttaa vihreitä rakennuksia. Hanke asettaa myös lähtötason tulevaisuuden kaupunkivihreyttämiselle.”

TA-Yhtiöiden kommentit:

”Vihreistä vihrein -hanke on ollut hieno haaste. Se on ollut hyvä mahdollisuus kokeilla ja kehittää vihreää konseptia asumisessa rakennusta ja energiaa säästävin keinoin, ja antaa meille arvokasta tietoa ajan kuluessa. Haluamme olla osaltamme tuomassa luontoa kaupunkiin ja saada tietoa, miten kasvillisuus vaikuttaa asumisviihtyvyyteen sekä yhteisöllisyyteen. Saamamme asukaspalaute kertoo meidän olevan oikealla asialla – tällaisille hankkeille on tiheissä kaupunkikeskuksissa tarvetta. Mikäli kunnat huomioivat tonttipolitiikassaan tällaisen rakentamisen, olemme valmiit jatkamaan vihreää rakentamista. Saamamme kokemukset Vihreistä vihrein -asuntokorttelista auttaa meitä löytämään sopivia ja taloudellisesti tehokkaita toteutustapoja myös jatkossa.”

Asukkaat ovat luonnehtineet asuintaloaan seuraavasti:

”Yksi Suomi 100 vuotta -teemoista oli "suomalainen onni asuu metsässä". Meille täällä kaupungissa asuville Vihreistä vihrein -kattopuutarha tarjoaa pienen mahdollisuuden virkistäytymiseen aina kun siltä tuntuu. Suuri kiitos siitä suunnittelijoille ja toteuttajille.” – Talossa asuva perhe

Viherkatot ovat kaupunkivihreyttämisen kannalta avainasemassa yhä tiivistyvässä kaupunkirakentamisessa. Viherkattojen avulla voidaan lieventää muun muassa ilmastonmuutoksesta aiheutuvia lämpö- ja hulevesivaikutuksia. Scandinavian Green Infrastructure Associationin (SGIA) vuotuinen Viherkattopalkinto jaetaan vuosittain erityistunnustuksena. Palkinnon tarkoitus on inspiroida rakennusten omistajia, suunnittelijoita ja rakentajia laadun ja innovaatioiden tavoitteissa. Tänä vuonna ehdolla oli kahdeksan pohjoismaista viherhanketta. Voittaneen Vihreistä vihrein -hankkeen rinnalla toisen palkinnon sai 79&Park -hanke Tukholmasta ja kolmannen palkinnon Herlev Ny Hospital Tanskasta.

Lisätietoja:

https://green-roof.org/the-scandinavian-green-roof-award-2018/
TA-Yhtiöt, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tiedotteet