JTP19437

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) julkaisi toista kertaa kuntakohtaisen vertailun asumisoikeusyhteisöjen käyttövastikkeista. Tästä ARAn tuoreesta tilastosta käy ilmi, että TA-Asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat edullisimmat lähes kaikissa suurimmissa kunnissa.


TA-Asumisoikeuden käyttövastikkeet ovat pääkaupunkiseudulla keskimäärin noin 5–8 % (0,6–1,2 euroa neliöltä) ja Turussa noin 8–14 % (0,8–1,5 euroa neliöltä) edullisemmat kuin muilla valtakunnallisesti toimivilla asumisoikeusyhteisöillä.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 67 m² kolmiossa asuvalle asukkaalle tämä tarkoittaa vuodessa lähes jopa 1000 euron ja Turussa jopa 1200 euron säästöä asumiskustannuksissa, sanoo TA-Asumisoikeuden toimitusjohtaja Jouni Linnavuori.

TA-Asumisoikeuden käyttövastikkeet ovat edullisimmat Espoossa, Vantaalla, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa. Helsingissä ainoastaan Helsingin kaupungin omistaman Helsingin Asumisoikeus Oy:n asunnoissa on edullisemmat käyttövastikkeet kuin TA-Asumisoikeudella.

Edulliset käyttövastikkeet näkyvät vähäisenä vaihtuvuutena

TA-Asumisoikeuden käyttövastikkeet olivat edullisimmat Espoossa, Vantaalla, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Tampereella ja Turussa myös vuonna 2017. ARA julkaisi kuntakohtaisen vertailun asumisoikeusyhteisöjen käyttövastikkeista nyt toista kertaa.

– ARAn tilasto osoittaa, että olemme onnistuneet hyvin tavoitteessamme tarjota asukkaillemme turvallista ja kohtuuhintaista asumista. Edulliset hinnat näkyvät myös erinomaisina käyttöasteina ja asukkaiden vaihtuvuus asunnoissamme on vähäistä, Jouni Linnavuori toteaa.

Asumisoikeusasuntoja valmistuu jatkuvasti lisää

ARAn tilaston mukaan Suomessa oli vuoden 2018 elokuussa 47 100 asumisoikeusasuntoa. TA-Yhtiöihin kuuluvalla TA-Asumisoikeudella on tällä hetkellä noin 12 600 asumisoikeusasuntoa eri puolilla Suomea ja se on toiseksi suurin asumisoikeusasuntojen tuottaja. Yhtiö rakennuttaa jatkuvasti lisää asumisoikeusasuntoja. TA-Asumisoikeudelle valmistuu vuosien 2018 ja 2019 aikana yhteensä noin 1600 uutta asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnot ovat keskittyneet suuriin ja kasvaviin kaupunkeihin sekä niiden kehyskuntiin. Asumisoikeusasunnoista 45 % sijoittuu pääkaupunkiseudulle. Asumisoikeusasuntoja on kaikkiaan 47 kunnassa.

ARAn raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Lisätietoja:

TA-Yhtiöt, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tiedotteet