Pohjantikankuja 4, Oulu, vuokratalojen havainnekuva

TA-Yhtiöillä on rakenteilla Ouluun kaksi vuokrakerrostaloa, joissa on nykyrakentamisesta poikkeavasti painovoimainen ilmanvaihto sekä massiivitiilirunko. Painovoimainen ilmanvaihto on nykyrakennuksissa harvinaisuus koneellisen ilmanvaihdon yleistyttyä 1970-luvulla. Ennen sitä rakennetuissa taloissa hyödynnettiin painovoimaista ilmanvaihtoa.

Tavoitteena on ollut rakentaa mahdollisimman luonnonmukainen ja terve talo käyttäen kestäviä materiaaleja. Hanketta lähdettiinkin viemään eteenpäin nimellä ”Terve talo”.

– Halusimme kokeilla painovoimaista ilmanvaihtoa uusissa taloissa, sillä vanhoissa taloissa sitä on käytetty onnistuneesti. Tämän vuokrakohteen avulla keräämme kokemuksia energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta ja hyödynnämme saatuja tuloksia suunnitellessamme uusia kohteitamme, aluejohtaja ja projektipäällikkö Jouko Knuutinen TA-Yhtiöistä kertoo.

Oulun Kaakkuriin rakennettava Pohjantikankuja 4 on kahdesta talosta koostuva vuokratalokohde, jossa on 40 asuntoa ja 2 440 asuinneliötä. Näiden lisäksi rakennuskokonaisuuteen kuuluvat tekninen tila, väestönsuoja, pesula ja autokatokset.

Täysin tiilirakenteiset ulkoseinät

Asuinrakennusten runko kannatetaan pilareilla ja asuntojen välipohjat ovat paikalla valettua betonia. Varsinaiset asuinrakennusten ulkoseinät ovat täysin tiilirakenteiset, ja seinän kokonaisvahvuus on 88 cm. Talojen tiiliseinien rakenteisiin upotetaan kumpaankin lämpö- ja kosteusantureita myöhempää seurantaa ja tarkkailua varten.

– Kaakkurin kerrostaloihin tuloilma tulee tuloilmaikkunan kautta ja poistoilma puolestaan menee erityisten poistoilmahormien kautta. Kesällä ilmanpoistoa parannetaan lämmittämällä hormeja sähköllä, joka saadaan aurinkokennoista. Aurinkoenergian käyttö kesäajan ilmanvaihdon käyttövoimana on loogista, koska aurinkoenergiaa on eniten saatavilla juuri silloin, kun ulko- ja sisätilan lämpötilaeroon perustuva käyttövoima on pienimmillään, Jouko Knuutinen kertoo.  

Hormien lämmitys on ollut osa perinteisten painovoimaisten ilmanvaihtojärjestelmien toimintaa. Vuosisadan alkupuolella rakennetuissa painovoimaisesti ilmanvaihdetuissa taloissa oli usein myös puuhellat keittiöissä. Hellojen käyttö piti samassa piipussa sijaitsevat ilmanvaihtohormit lämpiminä ympäri vuoden.

Asunnot valmistuvat syksyllä 2020

Rakennustyöt on aloitettu toukokuussa 2019, ja talojen on tarkoitus valmistua lokakuussa 2020. Tällä hetkellä ensimmäinen talo on ns. vesikattovaiheessa, jolloin sen ulkoseinien runko on muurattu sekä vesikate ja ikkunat on asennettu. Toisen talon runkomuuraus on parhaillaan käynnissä.

Rakennuskohteen urakoitsijana toimii Pohjola Rakennus Oy Suomi ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy.


Lisätietoja rakennushankkeesta:

TA-Yhtiöt, aluejohtaja ja projektipäällikkö Jouko Knuutinen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pohjantikankuja 4 Oulussa on rakenteilla ja valmistuu arviolta lokakuussa 2020

Tiedotteet