Oulun Kaakkuriin osoitteeseen Pohjantikankuja 4 rakennetaan vuokra-asuntoja

Kaakkurin Kiviharjun alueelle valmistuu lokakuun 2020 lopussa kaksi uutta vuokrakerrostaloa, joissa on vanhan ajan painovoimainen ilmanvaihto sekä massiivitiilirunko. Talojen rakennuttaja TA-Yhtiöt kerää talojen avulla kokemuksia energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta ja hyödyntää niitä uusien asuntokohteidensa suunnittelussa. Kahteen vuokrataloon tulee kaikkiaan 40 vuokra-asuntoa, joihin voi nyt hakea asukkaaksi.

Oululainen Pohjantikankuja 4:n vuokratalokohde on siitä ainutlaatuinen, että siinä on palattu vanhan ajan ilmanvaihtoon nykyajan taloissa. Tavoitteena on ollut rakentaa mahdollisimman luonnonmukaiset ja terveet talot käyttäen kestäviä materiaaleja.

– Halusimme hyödyntää painovoimaista ilmanvaihtoa uusissa taloissa, sillä vanhoissa taloissa sitä on käytetty onnistuneesti. Tämän vuokrakohteen avulla keräämme kokemuksia energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta sekä hyödynnämme saatuja tuloksia suunnitellessamme uusia kohteitamme, TA-Yhtiöiden aluejohtaja ja projektipäällikkö Jouko Knuutinen kertoo.

Painovoimainen ilmanvaihto on nykyrakennuksissa harvinaisuus koneellisen ilmanvaihdon yleistyttyä 1970-luvulla. Ennen sitä rakennetuissa taloissa hyödynnettiin pääsääntöisesti painovoimaista ilmanvaihtoa.

Pohjantikankuja 4:n talojen rungot kannatetaan pilareilla ja asuntojen välipohjat ovat paikalla valettua betonia. Varsinaiset asuinrakennusten ulkoseinät ovat täysin tiilirakenteiset ja seinän kokonaisvahvuus on 88 cm. Talojen tiiliseinien rakenteisiin upotetaan kumpaankin lämpö- ja kosteusantureita myöhempää seurantaa ja tarkkailua varten. Taloissa ei ole missään käytetty muovia.

– Kaakkurin kerrostaloihin tuloilma tulee tuloilmaikkunan kautta ja poistoilma puolestaan menee erityisten poistoilmahormien kautta. Kesällä ilmanpoistoa parannetaan lämmittämällä hormeja sähköisesti omilla aurinkokennoilla. Aurinkoenergian käyttö kesäajan ilmanvaihdon käyttövoimana on loogista, koska aurinkoenergiaa on eniten saatavilla juuri silloin, kun ulko- ja sisätilan lämpötilaeroon perustuva käyttövoima on pienimmillään, Jouko Knuutinen kertoo.  

Asunnot ovat nyt haettavissa

Pohjantikankuja 4:n kahteen kerrostaloon tulee kaikkiaan 40 asuntoa. Asuntovaihtoehtoja on runsaasti: erikokoisia kaksioita, kolmioita ja neljän huoneen asuntoja. Kaksiot ovat kooltaan 40,5–50,0 m², kolmiot 61,5–73,0 m² ja neljän huoneen asunnot 83,0–84,5 m².

Kaikissa asunnoissa on sauna ja lasitettu parveke. Taloissa on massiivitiilirunko ja osaan huoneistoista on jätetty näkyviin tiiliseinää sisustuksellisena elementtinä. Asukkaiden käytössä on pesula ja kuivaushuone, ulkoiluvälinevarasto sekä irtainvarastot ja autoille on katos- ja avopaikkoja. Kiinteistö on savuton.

Asuntoihin voi nyt hakea asukkaaksi: hakuaika on 28.8.–14.9.2020. Asunnot ovat valtion tukemia ns. yleishyödyllisiä vuokra-asuntoja, joten asukasvalinnassa otetaan huomioon hakijan asunnontarve, varallisuus ja tulot. Asuntoja voi hakea täyttämällä sähköisen hakemuksen osoitteessa ta.fi/vuokrahakemus. Lisätietoja asunnoista ja hakemisesta löytyy osoitteesta ta.fi. Asukasvalinnat tehdään hakuajan päätyttyä.

Rakennuskohteen urakoitsijana toimii Pohjola Rakennus Oy Suomi ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy.

Asuntoihin voi tutustua tarkemmin täällä.

Lisätietoja:

TA-Yhtiöt, aluejohtaja ja projektipäällikkö Jouko Knuutinen, p. 045 7734 3826, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Oulun Kaakkuriin valmistuu syksyllä 2020 vuokra-asuntoja osoitteeseen Pohjantikankuja 4

Tiedotteet