TA-Asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasunto Lahdessa osoitteessa Honkakatu 11

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tuoreen vuosittaisen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asumisoikeusasuminen on edullisempaa vapaarahoitteiseen vuokra-asumiseen ja ARA-vuokra-asumiseen verrattuna. Eri asumisoikeusyhteisöjen käyttövastikkeiden neliöhintavertailussa TA-Asumisoikeus on edullisin Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Lahdessa. Myös muissa suuremmissa kaupungeissa sen neliöhinnat olivat jälleen pääsääntöisesti muita toimijoita edullisempia.

ARAn asuntomarkkinakatsauksen 2/2020 mukaan asumisoikeusasuntojen määrä on ylittänyt 50 000 asunnon rajan, ja elokuun lopussa 48 kunnassa oli yhteensä 50 600 asumisoikeusasuntoa. Edellisvuoteen verrattuna uusien asuntojen määrä kasvoi 1600 asunnolla. Asumisoikeusasunnot eli niin sanotut aso-asunnot edustavat noin 12,5 prosenttia ARA-asuntojen asuntokannasta, ja taas koko Suomen asuntokannasta 1,5 prosenttia.

TA-Asumisoikeus Oy rakennutti lähes puolet uusista asumisoikeusasunnoista

TA-Yhtiöihin kuuluvalla TA-Asumisoikeus Oy:llä on 13 467 asumisoikeusasuntoa eri puolilla Suomea (31.8.2020). Viime vuonna se oli myös suurin uusien asumisoikeusasuntojen rakennuttaja.

− Kuluneen vuoden aikana olemme voineet tarjota edullista asumisvaihtoehtoa etsiville 781 uutta asumisoikeusasuntoa. Nämä rakennuttamamme asunnot edustavat noin 48 prosenttia kaikista uusista asumisoikeusasunnoista. Uusien asuntokohteiden rakennuttamista on keskitetty pääkaupunkiseudulle ja kasvaviin kaupunkeihin sekä niiden kehyskuntiin, toteaa toimitusjohtaja Esa Mustonen TA-Asumisoikeus Oy:stä.

TA-Asumisoikeus Oy:n asumisoikeusasuntojen käyttöaste on ollut tänä vuonna noin 99 prosenttia. Asunnot tarjoavat kodin jo noin 27 000 asukkaalle.

− Seuraavien vuosien aikana tavoitteenamme on rakennuttaa noin 800–1000 asumisoikeusasuntoa vuositasolla. Epävarma taloudellinen tilanne näkyy kasvavana kiinnostuksena sellaisiin asumisratkaisuihin, jotka ovat samaan aikaan edullisia, turvallisia ja pitkäaikaisia. Haluammekin tarjota vaihtoehtoista ja kustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista etenkin niissä kasvukeskuksissa, joissa asunnoille on kysyntää pitkällä aikavälillä, jatkaa Esa Mustonen.

ARAn asuntomarkkinakatsauksen mukaan asumisoikeusasunnot tarjoavat kohtuuhintaisen kuukausittaisen käyttövastikkeen verrattuna alueen yleiseen hinta- ja vuokratasoon. Vapailta markkinoilta asunnon vuokraavat maksavat koko maassa keskimäärin noin 16 prosenttia kalliimpaa vuokraa verrattuna asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeeseen.

Katsauksesta ilmenee, että vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat olivat Helsingissä jopa 51,5 prosenttia aso-asuntojen käyttövastikkeita kalliimpia, Espoossa ja Vantaalla taas hieman yli 30 prosenttia kalliimpia. ARA-vuokriin verrattuina asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet olivat keskimäärin edullisempia kaikissa suurissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta.

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet keskimäärin 11,91 euroa neliöltä

Hinnoiltaan kalleimmat asumisoikeusneliöt ovat Espoossa, jossa käyttövastike on keskimäärin 13,2 euroa neliöltä kuukaudessa. Suuremmista kaupungeista edullisin käyttövastike oli Oulussa, jossa keskimäärin neliöhinta on 9,97 euroa. Vertailussa TA:n asumisoikeusasuntojen keskimääräinen käyttövastike Espoossa oli 12,91 euroa ja Oulussa 10,10 euroa neliöltä.

− Markkinakatsauksen mukaan meidän asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet olivat muita toimijoita edullisemmat Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Lahdessa. Ne olivat myös edullisimmasta päästä Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Oulun asunnoissamme on vain 0,13 senttiä keskimääräistä neliöhintaan kalliimpi käyttövastike kuukaudessa, mutta meillä on myös uudempia asuntoja siellä, toteaa Esa Mustonen.

− Esimerkiksi 75-neliöisen asunnon kuukausimaksu olisi keskimääräisellä käyttövastikkeellamme laskettuna Helsingissä noin 1028 euroa, Espoossa noin 968 euroa, Vantaalla hieman vähemmän, noin 934 euroa. Vertailun vuoksi Tampereen asunnon käyttövastike olisi noin 839 ja Turun noin 769 euroa. Vastikkeisiin vaikuttaa toki kaupunkikohtaisesti asunnon sijainti ja ikä, Esa Mustonen jatkaa.

TA-Asumisoikeus Oy:n asuntojen hyvä hinta-laatusuhde näkyy vähäisenä asukkaiden vaihtuvuutena, ja asunnoissa asutaan keskimäärin yli 6 vuotta.

– Tarjoamme asukkaillemme korkealuokkaisia, keskimäärin noin 10,8 vuoden ikäisiä asuntoja edulliseen hintaan. Asukastyytyväisyyskyselymme mukaan 81,5 prosenttia kyselymme vastaajista kertoo viihtyvänsä hyvin tai erinomaisesti, ja noin 14 prosenttia melko hyvin. Asunnon sijainnille antaa kiitosta yli 90 prosenttia vastaajista, Esa Mustonen summaa.

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeissa maltillista nousua

ARAn asuntomarkkinakatsauksen mukaan asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat nousseet vuoden aikana keskimäärin 1,2 prosenttia ja olivat keskimäärin 11,91 euroa neliöltä kuukaudessa.

• Käyttövastikkeet nousivat eniten Tampereella, keskimäärin 1,8 prosenttia edellisvuodesta. Keskimääräinen käyttövastike on 11,34 €/m²/kk
• Helsingissä käyttövastikkeet nousivat 1,5 prosenttia, keskimäärin käyttövastike on 12,76 €/m²/kk
• Vantaalla ja Jyväskylässä käyttövastikkeissa oli nousua 1,3 prosenttia. Vantaalla keskimääräinen käyttövastike on 12,83 €/m²/kk, Jyväskylässä taas 11,14 €/m²/kk
• Muissa suurissa kaupungeissa käyttövastikkeet nousivat korkeintaan prosentin luokkaa.

ARAn asuntomarkkinakatsaus

*Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA julkaisi 30.10.2020 vuosittaisen asumisoikeusasuntojen asuntomarkkinakatsauksen. ARAN asuntomarkkinakatsaus 2/2020 on luettavissa kokonaisuudessaan täältä. Dnro: ARA-08.02.01-2020-3.

TA-Asumisoikeus Oy:n asukastyytyväisyyskysely 6/2020. Kyselyyn otti osaa yli 800 vastaajaa.

Lisätietoja:

TA-Yhtiöt, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tiedotteet