TA-Asumisoikeus Oy:n asuntojen käyttövastikkeet pärjäävät vertailussa erinomaisesti

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tuoreen vuosittaisen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asumisoikeusasuminen on edullisempaa vapaarahoitteiseen vuokra-asumiseen ja ARA-vuokra-asumiseen verrattuna. TA-Asumisoikeus Oy:n asuntojen asumiskustannukset pärjäävät asumisoikeusasuntojen vertailussa aikaisempien vuosien tapaan erinomaisesti.

ARAn 5.11.2021 julkaiseman asuntomarkkinakatsauksen mukaan TA-Asumisoikeus Oy:n käyttövastikkeet ovat muihin asumisoikeusyhteisöihin verrattuna edullisimpia Espoossa, Vantaalla, Lahdessa ja Turussa, vaikka yhtiön asunnot ovat markkinoiden uusimpia.

– Esimerkiksi Espoossa tai Vantaalla 67 m² kolmiossa asuva asukkaamme voi säästää asumiskustannuksissa vuodessa jopa lähes 900 euroa ja Turussa jopa 1300 euroa verrattuna muihin valtakunnallisesti toimiviin asumisoikeusyhteisöihin, sanoo TA-Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Esa Mustonen.

TA-Asumisoikeus Oy:n asuntojen käyttövastikkeet ovat edullisimmasta päästä myös Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Hieman kilpailijoita kalliimpaa hintatasoa selittää se, että TA-Asumisoikeus Oy:n asunnot ovat kyseisillä alueilla huomattavasti verrokkiasuntoja uudempia.

TA-Asumisoikeus Oy:n asuntojen hyvä hinta-laatusuhde näkyy vähäisenä vaihtuvuutena ja erinomaisena käyttöasteena.

– Tarjoamme asukkaillemme korkealuokkaisia, verrattain uusia asuntoja edulliseen hintaan. Sen vuoksi asuntojemme käyttöaste on noin 99 prosenttia ja asunnoissamme asutaan pitkään, keskimäärin 6 vuotta, Esa Mustonen sanoo.

– Asumisoikeusasuntojen kysyntä kasvoi selvästi koronapandemian aikana, kun etätyöt yleistyivät ja lisäneliöiden tarve kasvoi, Mustonen jatkaa.

 

Suomessa yli 50 000 asumisoikeusasuntoa

ARAn katsauksen mukaan Suomessa oli tutkimushetkellä elokuussa 2021 noin 52 000 asumisoikeusasuntoa 48 kunnassa. Asuntojen määrä on lisääntynyt 1500 asunnolla vuoden takaiseen verrattuna. Myös asuntojen määrä on kasvussa: vuonna 2021 ARAn myöntämillä lainoituksilla rakennetaan arvioilta noin 2000 uutta asumisoikeusasuntoa.

TA-Yhtiöihin kuuluvalla TA-Asumisoikeus Oy:llä on tällä hetkellä noin 15 000 asumisoikeusasuntoa eri puolilla Suomea, ja se on toiseksi suurin asumisoikeusasuntoja tarjoava yhteisö. Ensi vuonna valmistuu arviolta 700 uutta asuntoa.

Asumisoikeusasunnot ovat keskittyneet suuriin, kasvaviin kaupunkeihin sekä niiden kehyskuntiin. Pääkaupunkiseudulla sijaitsee 45 prosenttia, Tampereen seudulla 11 prosenttia ja Turun seudulla 9 prosenttia Suomen asumisoikeusasunnoista. Asumisoikeusasuntojen osuus Suomen koko asuntokannasta on alle kaksi prosenttia.

 

Metsalantie6b A B talo piha Ulkokuva2 HR

Asumisoikeusasunnot ovat keskittyneet suuriin, kasvaviin kaupunkeihin sekä niiden kehyskuntiin. Kuvassa TA:n Metsäläntie 6b-asumisoikeustalot Helsingin Pohjois-Pasilassa.

TA-Asumisoikeuden käyttövastikkeet eri paikkakunnilla vuonna 2021

Vertailua on tehty kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeiden kesken. Vastikkeet on ilmoitettu neliöillä painotettuina keskikäyttövastikkeina.

• Helsinki: TA-Asumisoikeus Oy 13,90 €/m²/kk, kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeet 12,79 €/m²/kk
• Espoo: TA-Asumisoikeus Oy 13,07 €/m²/kk, kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeet 13,37 €/m²/kk
• Vantaa: TA-Asumisoikeus Oy 12,58 €/m²/kk, kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeet 12,90 €/m²/kk
• Tampere: TA-Asumisoikeus Oy 11,35 €/m²/kk, kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeet 11,43 €/m²/kk
• Turku: TA-Asumisoikeus Oy 10,38 €/m²/kk, kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeet 10,59 €/m²/kk
• Jyväskylä: TA-Asumisoikeus Oy 11,14 €/m²/kk, kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeet 11,10 €/m²/kk
• Lahti: TA-Asumisoikeus Oy 10,93 €/m²/kk, kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeet 11,24 €/m²/kk
• Oulu: TA-Asumisoikeus Oy 10,09 €/m²/kk, kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeet 10 €/m²/kk
• Kuopio: TA-Asumisoikeus Oy 11,54 €/m²/kk, kaikkien asumisoikeusasuntojen vastikkeet 11,53 €/m²/kk

Linkki ARA:n tutkimukseen

Tiedotteet