Aloitettuani työt TA:lla sain tehtäväkseni luoda blogipostauksen, joten haluaisin käyttää tilanteen hyväksi ja kertoa minulle tärkeästä asiasta. Ensimmäisellä blogikirjoituksellani haluaisin ottaa osaa julkiseen keskusteluun Itämeren tilasta sekä pyrkiä antamaan tietoa Itämerestä ja sen ongelmista sekä niistä ratkaisuista, joiden avulla on mahdollista auttaa Itämerta.
Itämeren ongelma on sen kiihtyvä rehevöityminen, jonka aiheuttaa ylimääräisten ravinteiden pääsy vesistöön, jonka näkyvimpänä vaikutuksena ovat myrkylliset sinilevälautat. Lisääntyneen sinilevän seurauksena syntyy sisäinen kuormitus, joka lisää happikatoa. Happikato taas uhkaa Itämeren monimuotoisuutta aiheuttamalla laajoja alueita, joilla ei ole enää lainkaan elämää. Sinilevän myrkyllisyys voi näkyä meillä lievinä tai pahemmissa tapauksissa vakavina terveyshaittoina. Suurin Itämeren saastuttaja on maa- ja metsätalous, mutta teollisuuden, kotitalouden ja liikenteen osuus on kasvussa. Vaikka Itämeren tila näyttääkin vakavalta, on silti vielä toivoa ja ongelma on ratkaistavissa. Alle olen listannut eri luonnonsuojelusäätiöiden vinkkejä, miten voit suojella ja auttaa Itämeren tilaa kotoa käsin. 🙂
• Säästä vettä – Vältä veden ylimääräinen valuttaminen, jotta vähemmän jätevettä virtaisi Itämereen. Me TA:lla hallitsemme vedenkulutusta huoltamalla vesikalusteita ja asentamalla vedensäästökalusteita sekä kannustamalla asukkaita kiinnittämään huomiota vedenkulutukseen. Tsekkaa meidän vedensäästö vinkit tästä!• Ympäristöystävälliset pesuaineet – Suosi fosfaattiomia ja luonnonmukaisia pesuaineita, kuten mäntysaippuaa ja etikkaa sekä Joutsenmerkittyjä pesuaineita. Suosien vähätoksisia kodin kemikaaleja, saadaan vesistöjen kemikaalikuormitustakin pienennettyä. • Suosi monipuoleisesti eri kalalajeja ruokapöydässä – Myös särkiä ja lahnoja! Särkikalat sitovat itseensä erityisen paljon fosforia. Särkiä syömällä voikin poistaa merkittäviä määriä ravinteita vedestä. Esimerkiksi syömällä kerran kuussa kokonaisen savustetun lahnan, poistat Itämerestä 9 grammaa fosforia. • Lajittele jätteet oikein ja kompostoi – Tällöin jätemääriä saadaan vähennettyä, joka puolestaan vähentää myös vesistökuormitusta. Me TA:lla huolehdimme jätteiden päätymistä niille tarkoitettuihin paikkoihin siten, että sujuvoitamme jätteiden lajittelua huolehtimalla riittävistä kierrätysmahdollisuuksista ja ohjeistamalla asukkaitamme lajittelussa. Kaikkiin asuntoihimme jaetaan jätteiden lajitteluohjeet. • Suosi lähiruokaa ja sesonkituotteita – Talvella ruuan kasvihuonekasvatus ja pitkät kuljetusmatkat kuormittavat ympäristöä tarpeettomasti. Ostamalla lähiruokaa tuet paikallisiasi yrittäjiä!• Vältä mikromuoviaja mikrorakeita sisältäviä tuotteita valitsemalla biohajoavia tuotteita – Mikromuovit keräävät itseensä myrkyllisiä aineita ja kantautumalla Itämereen ne vapauttavat myrkyt vesistöön. Mikromuovia irtoaa esimerkiksi vaatteista pesun yhteydessä tai jopa hygieniatuotteista kuten esimerkiksi mikromuoveja sisältävät hammastahnat ja kuorintavoiteet. Vaatteiden asianmukainen huoltaminen ja pitkät pesuvälit ehkäisevät muovien irtoamista ja vaikuttaa voi jo ostosvaiheessa kiinnittämällä huomiota vaatteiden laatuun.• Muista liikkumisen eri muodot – Kävele, pyöräile, ota julkinen kuljetusmuoto tai menkää kimppakyydillä! • Lahjoita! – Lahjoita haluamallesi hyväntekeväisyysjärjestölle, joka ajaa Itämeren asioita. Henkilökohtainen suosikkini on #MEIDÄNMERI-kampanja, jossa autetaan Muumeja pelastamaan Itämeri John Nurmisen säätiön kanssa.