Kirjoittanut: Johanna Salama
Innostuin kokeilemaan pullavohveleita nähtyäni Pirkka-lehden (1/2021) välissä olevan ohjeen Laskiaispullavohveleista (K-Ruoka 1-2, s. 61). Siinä valmistaikinaa painettiin levyinä leivinpaperin päälle ja paistettiin vohveliraudassa. Tämä ohje on helppo muokata vielä tarkempaan kaikettomaan ruokavalioon sopivaksi.
Ohje:
-noin 4 dl kauramaitoa (käy myös esim. riisi-, kookos- tai soijamaito tai ihan tavallinen maito)
-25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
-0,5 tl suolaa
-0,75 dl hienoa sokeria (käytin karppisokeria)
-noin 1 tl kardemummaa
-0,5 tl kanelia (käytin ceylonin kanelia)
-noin 1 tl ksantaania
-noin 6 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (käytin tähän testierään puolet kaurajauhoja ja puolet gluteenitonta jauhoseosta)
-75 g (maidotonta) margariinia, esim. Keiju Kaura (tavallinen voi käy myös)
Sekoita keskenään kuivat aineet, mutta sekoita jauhoista ensin vain noin 4 dl. Sulata margariini mikrossa pehmeäksi.
Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi. Kuivahiiva tarvitsee 42 c lämmön käynnistyäkseen. Helpointa on tehdä taikina yleiskoneella. Lisäsin ensin kuuman nesteen ja tarkistin lämpömittarilla, että se oli vähintään 42 asteista. Lisäsin sitten vähän kerrallaan jauhosekoitetta. Sekoitin taikinaa alkuun vispiläterällä. Kun olin lisännyt lähes koko jauhoseoksen, lisäsin margariinin taikinaan. Sekoitin vielä hetken ja vaihdoin vispiläsekoittajan lapasekoittajaan. Lisäsin vielä pienissä erissä 2 dl gluteenittomia jauhoja. Sekoitin taikinan tasaiseksi koneella. Gluteenitonta taikinaa ei vaivata samalla tavalla kuin tavallista taikinaa. Taikinan kuuluu myös jäädä paljon löysemmäksi kuin tavallisen taikinan. Jauhojen määrässä pitää olla tarkkana. Jos jauhoja on liian vähän, taikina jää liian tahmaiseksi. Silloin sitä on todella hankalaa työstää. Taikina on valmista, kun se ei näytä enää liian nestemäiseltä.
Tässä vaiheessa suosittelen kohottamaan taikinaan ainakin puoli tuntia puhtaan liinan alla. Myös kelmu käy hyvin. Alkuperäisen ohjeen mukaan pullia litistetään valmiiksi ohuiksi levyiksi leivinpaperin avulla ja kohotetaan sitten liinan alla. Totesin tässä ohjeessa sen aivan mahdottomaksi, sillä taikina ottaa leivinpaperiin kiinni kuin liisteri. Käytin paistamiseen Lidl:stä ostamaani vohvelirautaa, jossa on konepestävät, irrotettavat raudat. Muutoin suositellaan gluteenittomaan leivontaan omaa konetta, mikäli taloudessa käytetään myös tavallisia jauhoja. Kone kannattaa laittaa lämpiämään ajoissa. Rautoja kannattaa voidella rasvalla. Käytin rypsiöljyä ja nestemäistä Flora Culinessea. Otin noin puolikkaan nyrkin kokoisia paloja taikinasta ja laitoin suoraan kuumalle raudalle. Levitin taikinaa vähän lastalla ja painoin vain raudan kiinni. Ohjetta varten kannattaa kokeilla vähän löysempääkin taikinaa.
Kaikettomat pullavohvelit ovat parhaimmillaan samana päivänä. Ne voivat olla vähän kuivia, joten suosittelen lisukkeena vaniljakastiketta (esim. Oatly vanilja) ja hilloa tai vaikka siirappia. Nautin omani löysästi vatkatulla Oatlyn kaurakermalla (Oatly iVisp ruokaan) ja kotimaisella mustikkahillolla. Kyseinen iVisp jykevöityy jääkaapissa vatkaamisen jälkeen kovaksi kaurakermavaahdoksi.
Muotonsa puolesta pullavohvelit on helppo myös pakata mukaan talvirientoihin tai matkalle. Lisukkeet voi laittaa valmiiksi eri rasioihin, joista vohveleita voi dippailla lennossa. Mikäli pullavohveleita jää seuraavalle päivälle, vaativat ne enemmän kostuketta sillä ne kuivuvat nopeasti.