Marraskuun lopulla vietetään vuosittain Paloturvallisuusviikkoa, joka on koko pelastusalan ja sen yhteistyökumppanien yhteinen kampanja kotien paloturvallisuuden parantamiseksi. Tulipalon sattuessa on tärkeää osata toimia oikein, ja löydät siihen ohjeet tästä kirjoituksesta.
Suomessa syttyy vuosittain 6000–7000 rakennuspaloa; yleisimmät syttymissyyt ovat huolimattomuus tulenkäytössä, tahallinen sytyttäminen ja sähkölaitteiden aiheuttamat ongelmat. Ihmisten oma toiminta aiheuttaa noin puolet tulipaloista, minkä takia huolellisuutta tulisikin korostaa palojen ehkäisemiseksi.
Paloturvallisuusviikolla 23.11.–1.12.2024 annetaan ohjeita tulipalojen ehkäisyyn ja toimintaan. Kokosimme tähän kirjoitukseen sinulle tärkeimmät ohjeet, jotka on hyvä käydä läpi myös oman perheen kanssa.
Varaudu tulipaloihin etukäteen – 5 toimintatapaa
- Varmista palovaroittimesi toimivuus. Monessa vakavassa tulipalossa palovaroitin ei ole toiminut asianmukaisesti tai sitä ei ole ollut lainkaan. Oikein toimiva palovaroitin on halpa henkivakuutus: se havaitsee savun nopeasti ja varoittaa asukkaita mahdollisesta tulipalosta, antaen heille arvokasta aikaa poistua tilasta turvallisesti.
- Huolehdi säännöllisesti palovaroittimien toimintakunnosta. Näin havaitset niiden viat ja voit tarvittaessa hankkia uuden varoittimen. Palovaroittimien paristojen vaihto pitäisi tehdä kerran vuodessa, tai kun varoitin alkaa piipata merkkinä paristojen loppumisesta. Yli 10 vuotta vanhat palovaroittimet tulee vaihtaa uusiin.
TA:n asukkaana sinun on testattava palovaroittimesi toiminta kerran kuussa painamalla testinappia. Tarkemmat ohjeet löydät Asukasoppaamme sivulta 14. - Suunnittele poistumisreitit kodissasi ja vapaa-ajan asunnossasi. Kartoita perheesi kanssa kaikki asunnon poistumistiet: ovet, ikkunat tai parvekkeet. Pelastautuminen ei ole aina mahdollista pääsisäänkäynnin kautta, ja siksi perheenjäsentesi on tunnettava vaihtoehtoiset reitit. Niiden käyttämistä kannattaa myös harjoitella. Tehkää harjoittelu aina turvallisesti, ja lasten kanssa voit tehdä sen myös leikinomaisesti. Poistumisreitit on hyvä tiedostaa myös vieraissa paikoissa, kuten hotelleissa tai kauppakeskuksissa.
- Opettele alkusammutustaito. Tulipalo on pyrittävä tukahduttamaan mahdollisimman pian sen sytyttyä. Onnistunut alkusammutus estää suurten vahinkojen aiheutumisen. Hyvin valittujen alkusammuttimien ja määrätietoisen toiminnan avulla voit selvitä tilanteesta vain säikähdyksellä ja pienin vaurioin.
- Lataa 112-sovellus omaan ja perheenjäsentesi puhelimeen. Sovellus on ilmainen ja sen avulla saat hätätilanteessa helposti hälytettyä apua paikalle. Sovellus paikantaa sijaintisi ja näin hätäkeskus saa olinpaikkasi tietoonsa, vaikka et saisikaan kerrottua sitä.
Toimi nopeasti tulipalon sattuessa
Jos tuli kuitenkin pääsee irti, pelastautumiseen saattaa olla aikaa vain muutama minuutti. Siksi on tärkeää osata toimia oikein ja nopeasti. Opetathan myös lapsesi toimimaan oikein vaaratilanteessa.
Jos omassa asunnossasi palaa, toimi näin
- Yritä sammuttaa tuli. Jos palo on vielä pieni ja hallittavissa, käytä siihen tilanteen salliessa alkusammutinta – kuten sammutuspeitettä tai palosammutinta. Huomioi tässä kuitenkin omasi ja muiden turvallisuus.
- Poistu asunnosta. Jos palo on jo päässyt laajenemaan tai sen sammuttaminen ei onnistu, poistu asunnosta heti.
- Auta toisia. Auta tilanteen salliessa muitakin asunnossa olevia pääsemään ulos asunnosta. Älä kuitenkaan vaaranna tässä omaa turvallisuuttasi.
- Sulje ovet ja ikkunat. Kun poistut asunnosta, sulje perässäsi ovet ja ikkunat, jos vain mahdollista. Näin voit estää palon leviämisen.
- Liiku lattianrajassa. Etene tarvittaessa konttaamalla tai ryömimällä, sillä lattianrajassa savua ja lämpöä on vähiten.
- Käytä portaita. Käytä poistuessasi rappuja, älä hissiä, sillä hissin käyttäminen tulipalon aikana voi olla vaarallista.
- Soita hätänumeroon. Soita välittömästi 112, kun olet päässyt turvalliseen paikkaan. Opasta pelastajia tarvittaessa.
- Odota apua. Odota palokunnan saapumista turvallisessa paikassa.
Jos naapurissasi tai rappukäytävässä palaa
- Älä poistu rappukäytävään, jos siellä palaa tai on savua; savun hengittäminen on hengenvaarallista. Pysy asunnossasi ja pidä asunnon ovi suljettuna.
- Soita hätänumeroon. Soita välittömästi 112 ja kerro tilanteesta.
- Tiivistä ulko-ovesi raot ja asunnon ilmastointikanavat. Tiivisteenä toimii hyvin esimerkiksi kostea pyyhe. Tämä estää tulipaloa ja savua leviämästä asuntoosi.
- Siirry parvekkeelle tai avoimen ikkunan luo. Odota tässä palokunnan saapumista.
- Kiinnitä palokunnan huomio. Tämän voit tehdä huutamalla tai heiluttamalla käsiäsi.
Kerrostalossa jokainen asunto muodostaa oman palo-osastonsa, joka estää palon ja haitallisten savukaasujen leviämisen asunnosta tai rappukäytävästä toiseen asuntoon. Siksi on turvallisinta pysyä omassa asunnossa, jos muualla talossa palaa.
Palovaroitinpäivänä testataan palovaroittimet
Paloturvallisuusviikon päätteeksi 1.12. vietetään myös Palovaroitinpäivää, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua paloturvallisuudesta ja aktivoida kaikki huolehtimaan omasta sekä läheistensä paloturvallisuudesta. Palovaroitinpäivänä haastetaan myös kaikki suomalaiset testaamaan oman kotinsa ja läheistensä kotien palovaroittimet.
Tietoisuuden levittäminen aiheesta onkin tärkeää, jotta voimme varautua tulipaloihin ja ehkäistä niiden syttymistä. Pidetään siis yhdessä huolta paloturvallisuudesta!
Lue lisätietoa Paloturvallisuusviikosta ja paloturvallisuusvinkeistä:
TA.fin Asukasinfo: Turvallinen asuminen ja Pelastussuunnitelma
Pelastustoimi.fi: Alkusammutus
Spek.fi: Toimintaohjeet tulipalossa
Olemme julkaisseet kirjoituksen alun perin 27.11.2023. Sitä on muokattu 21.11.2024.