Innostuin makrameesta ensimmäisen kerran joitain vuosia sitten ollessani vanhempainvapaalla. Silloin opettelin netistä löytyvien ohjeiden avulla solmeilemaan ystävälleni lahjaksi rannekorun nahkanarusta ja helmistä. Sen jälkeen kului monia vuosia ennen kuin innostuin aiheesta uudelleen.
Olin monesti ihastellut muiden tekemiä makrameetöitä somessa ja lehtien sivuilla, mutta ajattelin ettei minulla olisi sellaisen tekemiseen tarvittavaa osaamista tai aikaa. Kunnes sisareni pyysi minua mukaansa Käsi- ja taideteollisuusmessuille Tampereelle. Messuilla oli esillä upeita makrameetöitä useilla näytteilleasettajilla. Sieltä sain inspiraation ja rohkeuden kokeilla itsekin. Ostin eräältä osastolta narua ja sain mukaani kahden helpon seinätekstiilin ohjeet. Työhön sopiva oksa minulla oli kotona valmiina, sillä tyttäreni kantaa niitä mielellään metsäretkiltä kotiin. Kaksi päivää myöhemmin ensimmäinen seinätekstiili oli valmis ja se sai paikan makuuhuoneen seinältä. Eikä sen tekemiseen tarvittu mitään muuta kuin oksa, narua, metrimitta, sakset ja teippiä.
Seuraava työni sai alkunsa joululahjaksi saamastani narusta. Tein siitä seinätekstiilin toisen messuilta saamani ohjeen mukaisesti. Työn kanssa täytyi hiukan soveltaa, sillä lahjaksi saamani naru oli paksumpaa kuin ohjeessa ilmoitettu naru. Paksumpaa narua tarvitaan enemmän kuin ohuempaa narua samojen solmujen tekemiseen.
Mutta makrameetekniikalla on mahdollista tehdä paljon muutakin kuin seinätekstiilejä. Pääsiäisen pyhinä innostuin tekemään mm. erikokoisille lasipurkeille koristeita. Minulla ei ollut mitään ohjetta niiden tekemiseen. Aloin vain tehdä solmuja, joita olen aiemmissa töissäni käyttänyt. Käytännössä purkkien koristukset syntyivät kaksoistaso- ja kohosolmuilla. Purkkeihin laitoin pieniä kynttilöitä ja paristolla toimivia koristevaloja. Ne toivat ihanaa lämmintä tunnelmaa pääsiäisen aikaan. Jatkossa ajattelin laittaa purkkeihin vuodenaikojen mukaan vaihdelle esim. leikkokukkia ja kynttilöitä.
Purkinkoristusten lisäksi tein neljä amppelia. Ennen työn aloittamista katselin muiden tekemiä amppeleita Instagramissa ja Pinterestissä. Sen jälkeen mietin, millaisen amppelin itse haluan ja suunnittelin sen mielessäni valmiiksi. Mikäli teet tällä ohjeella amppelin, huomioithan, että solmeilijan käsiala vaikuttaa narun menekkiin.
Pienelle ruukulle tarkoitettu amppeli
Tarvikkeet:
- avainrengas
- 3 mm paksuista puuvillaista kierrenarua
- sakset
- metrimitta
- koukku, johon työ oli mahdollista ripustaa solmeilun ajaksi.
Tein näin:
- Mittasin ensin kahdeksan noin 4,5 metrin pituista lankaa ja pujotin ne koukussa roikkuvasta avainrenkaasta läpi siten, että rengas sijoittui narujen keskikohtaan.
- Sen jälkeen tein noin 3 cm pitkän kääresolmun ja jokaiseen neljään neljän narun ryhmään oikealle kiertyvää kaksoistasosolmua noin 24 cm. Kaksoistasosolmun jälkeen jätin noin 13 cm solmeilematta ja jatkoin kaksoistasosolmulla noin 6 cm.
- Sen jälkeen tein noin 9 cm päähän vuorottelevat kaksoistasosolmut, jonka jälkeen noin 3 cm päähän jälleen vuorottelevat kaksoistasosolmut ja yhdistin kaikki narut noin 3 cm kääresolmulla.
- Lopuksi leikkasin narut tasamittaisiksi ja avasin narujen kierteet.
Amppelista saa vielä persoonallisemman esim. korvaamalla joitain solmuja puuhelmillä tai -renkailla. Oikeita viherkasveja minulla ei amppeleihin vielä ollut, mutta laitoin mm. kultaköynnöksen alkuja vesilasiin juurtumaan. Lehtien vihreä sävy korostuu valkoisessa ruukussa ja amppelissa.
Makrameetekniikalla voi tehdä oikeastaan melkein mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana. Lasipurkin koristeiden, amppelien ja seinätekstiilien lisäksi makramee taittuu esim. avaimenperiksi, korvakoruiksi, pöytäliinoiksi ja vaikkapa verhoiksi. Siksi se sopiikin kenelle tahansa käsitöistä pitävälle. Meidän perheen yhdeksänvuotias tyttökin on innostunut aiheesta. Tällä hetkellä työnalla on kaksoistasosolmuilla tehtävä rannekoru. Seuraavaksi opetan hänelle, kuinka tehdään avaimenperä munkinnyörisolmuilla.
Pidän makrameesta, koska solmeilemalla saa aikaan ainutlaatuisia ja näyttäviä sisustuselementtejä todella helposti. Ei tarvita käsityöalan koulutusta tai kursseja, sillä netistä löytyy työohjeita ja hyviä ohjevideoita eri solmujen tekemiseen. Aiheesta on kirjoitettu myös kirjoja, joiden avulla pääsee varmasti alkuun harrastuksessa.
Rohkeasti kokeilemaan makrameesolmeilua – se on helppoa ja hauskaa!
Kirjoittanut: Leena Peltola