Itselleni juhlatarjoilujen suunnittelussa erityistä päänvaivaa tuottivat ennen gluteiinittomat tarjoilut. Kaikkea saa tietenkin hankittua valmiina, mutta haluan tarjota vierailleni jotakin itsetehtyä. Sitten löysin pavlovan. Ja mikä mahtava löytö tämä keveydestään ja raikkaudestaan tunnettu herkku onkaan!
Pavlova, eli marenkikakku on saanut nimensä venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) mukaan. Tarina kertoo, että kuuluisan prima ballerinan vierailu Australiaan inspiroi paikallista leipuria kehittämään kakun, joka oli yhtä kevyt ja kaunis kuin ballerina itse. Kakusta tuli suuri menestys ja se jäi historiaan Australian kansallisleivonnaisena, jona se tänä päivänäkin tunnetaan.
Näin teet marengin
Pavlova on helppo leipoa. Pitää vain varata riittävästi aikaa marenkipohjan tekoon. Vaikka marengin tekeminen on jokseenkin tarkkaa, voi kakun koristelussa soveltaa ja leikitellä mielin määrin. Niin monen monta kertaa, kun olen pavlovan ehtinyt jo leipoa, en usko tehneeni kertaakaan kahta samanlaista kakkua. Marengin neutraalin makea maku sallii täytteeksi kaikenlaiset marjat ja hedelmät. Edes karpalot, passio tai puolukat eivät ole pavlovaan liian happamia vaan antavat vain ihanaa kontrastia marengin makeudelle.
Pavlovan rakenne on parhaimmillaan, kun se on päältä rapea ja sisältä hiukan sitkeää. Tämä onnistuu, kun lisätään marenkiin hiukan etikkaa. Itse käytän omenaviinietikkaa. Etikan määrä on kuitenkin niin pieni, että käytännössä mikä tahansa ruokaetikka sopii. Lisäksi käytän vaniljaa maustamaan marengin. Myös sitruunankuori ja kaakao sopivat mausteeksi, mutta miksipä ei kaneli tai kardemummakin. Mikäli haluaa marenkiin hieman eksoottisempia makuja, voi käyttää laventeli- tai ruususokeria, joita voi valmistaa myös itse.
Uunit ovat kovin erilaisia, joten paistolämpötilan ja -ajan kanssa saattaa joutua hiukan kokeilemaan, mikä tuottaa parhaan tuloksen omalla uunilla. Itse paistan marengin mieluummin matalammassa lämpötilassa hiukan pidempään. Tällöin saan sisustasta pehmeän eikä pinta tule liian ruskeaksi. Haluan nimittäin pitää marengin mahdollisimman valkoisena. Tärkein muistettava asia marenkikakun kanssa on kuitenkin se, ettei uunia saa missään nimessä avata kesken paistamisen!
Täytä Pavlova luovasti ja näyttäväksi
Pavlovan koristelu on lähes yhtä hauskaa kuin sen syöminen. Kakku kannattaa täyttää ja koristella juuri ennen tarjoilua. Tällöin se on tarjoillessa ryhdikäs, sillä täytteet pehmentävät marengin.
Rakastan suomalaisia marjoja. Käytän niitä aina kun mahdollista ja mielellään tuoreena. Pakastemarjat antavat tosin pavlovaan jäätelömäistä raikkautta ja kakussa oleva kermakin pysyy viileänä hiukan pidempään.
Aloitan koristelun vispaamalla kerman, jonka maustan sitruunatahnalla. Jos en käytä sitruunatahnaa, lisään kermavaahtoon vain hivenen vaniljasokeria. Sitten viipaloin banaanit ja asettelen ne tiiviiksi spiraaliksi kakun päälle. Tämän jälkeen lisään marjoja, joskus myös kiiviä. Marjojen sijaan voi käyttää mitä tahansa hedelmiä.
Peittelen täytteet runsaalla määrällä kermavaahtoa. Lopuksi koristelen kakun vielä marjoilla, mintunlehdillä tai kesäkukkasin sekä hivenellä sulatettua, tummaa suklaata.
Marenkiin tarvitset (8-10 annosta):
- 5 suurta kananmunaa
- 3 dl pienikiteistä sokeria
- 1 tl maissitärkkelystä tai perunajauhoa (jätä tämä pois, jos maustat marengin sokeroimattomalla kaakaolla)
- 1 tl omenaviinietikkaa
Pavlovan täyte:
- 5 dl kuohukermaa (halutessasi voit maustaa sitruunatahnalla)
- 3-4 kypsää banaania
- marjoja tai hedelmiä maun mukaan
- koristeluun esimerkiksi mintunlehtiä ja tummaa suklaata
Marengin leivontaohje
- Laita uuninpellille leivinpaperi, johon olet piirtänyt noin 20 cm halkaisijaltaan olevan ympyrän.
- Nosta uunin lämpö 120-asteeseen.
- Sekoita keskenään sokeri ja maissitärkkelys.
- Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset (säästä keltuaiset sitruunatahnaa varten).
- Vatkaa sokeri vähitellen valkuaisvaahdon joukkoon.
- Lisää lopuksi etikka.
- Levitä marenkimassa uuninpellillä olevalle leivinpaperille, ympyrän sisälle niin, että kakun keskelle jää kuoppa ja reunat ovat koholla. Tämä estää täytteiden valumisen.
- Paista marenkia uunin alatasolla 1 tunti. Laske lämpö 100-asteeseen ja anna paistua vielä toinen tunti ja sammuta sitten uuni.
- Anna marengin kovettua uunin jälkilämmössä vähintään 30 minuuttia, ennen kuin lähdet irrottamaan leivinpaperin ja täyttämään kakkua.
Sitruunatahnan valmistus
- 3 sitruunan kuori (n. 5 rkl)
- 2 dl sitruunamehua
- 5 keltuaista
- 1,5 dl hillosokeria
- 1,5 dl sokeria
- 100 g voita
Laita kattilaan kaikki muut aineet, paitsi voi. Sekoita seosta liedellä, kunnes se kiehahtaa. Laske lieden lämpötilaa ja jatka keittämistä noin 5 min, niin että seos sakenee. Kaada seos vispauksen kestävään kulhoon ja nosta kulho kylmään vesihauteeseen. Vatkaa hitaalla teholla vaahtomaiseksi. Lisää sekaan pehmeä voi pieninä nokareina.
Sitruunatahna säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Se sopii leivonnan lisäksi loistavasti paahtoleivälle tai maustamattoman jugurtin sekaan.