Koti on paikka, jossa kaikkien pitäisi saada ladata akkuja ja laskea päivän kierrokset alas.
Useimmiten meitä töiden jälkeen odottaa pyykkivuori, tiskikoneen tyhjennys ja täyttö, ruuanlaitto tai ruokakaupassa käynti. Ja siihen vähän vielä päälle yleistä järkkäilyä ja siivoilua. Toki voi valita toisinkin ja kävellä suoraan eteisestä sohvalle pötköttämään. Harmillisesti nälkä ja tiskivuori eivät vain katoa itsekseen. Miten tätä rutiinirallia saisi hallinnoitua niin, että aikaa jäisi enemmän kotona rentoutumiseen ja yhdessäoloon?
Tässä joitakin vinkkejä, joilla voit vapauttaa itsellesi aikaa:
Tee ruokaostokset kerran viikossa
Käymällä ruokakaupassa vain kerran viikossa, ei sinne tarvitse olla lähdössä joka päivä. Tämä vaatii hieman suunnittelua etukäteen. Aamupalat, välipalat ja iltapalat usein toistuvat samankaltaisina, joten niiden viikkokulutus on helppo laskea etukäteen. Hieman enemmän päänvaivaa tuottaa viikon pääaterioiden suunnittelu, mutta siitäkin selviää, varsinkin jos nekin usein tuppaavat olemaan viikosta toiseen samankaltaisia.
Mikäli jättikokoisten ruokaostosten teko hirvittää jo valmiiksi, voi onneksi nykyään tilata ruokaa kotiinkuljetuksella jo monella eri paikkakunnalla. Tämäkin on mahtava tapa vapauttaa omaa aikaa ja samalla säästyy kauppakassien kotiin kantamiselta.
Laita kerralla ruokaa useammalle päivälle
Jos ruokaa valmistaa kerralla isommat annokset, vähenee merkittävästi ruuanlaiton parissa vietetty aika. Varsinkin pataruuat, laatikot ja keitot maistuvat hyviltä vielä uudelleen lämmitettyinäkin. Kasviksia voi pilkkoa ilmatiiviiseen purkkiin valmiiksi, jolloin salaattiakin tulee helpommin syötyä jokaisella aterialla. Kun jaksaa pari kertaa viikossa hikoilla hellan äärellä useamman tunnin, voi sitten muina päivinä nauttia kokkausvapaasta.
Delegoi mahdollisuuksien mukaan kotitöitä
Mikäli saman katon alla asuu useampi henkilö, kannattaa kotitöitä jakaa kaikkien kesken. Näin saadaan vapautettua sitä kuuluisaa omaa aikaa myös hänelle, joka yleensä eniten kantaa vastuuta kodinhoitotöistä. Lapset voi ottaa jo hyvinkin pieninä mukaan kotitöiden tekoon. Alle kolmevuotiaaltakin sujuu jo pienet imurointihommat, astianpesukoneen tyhjennys, tavaroiden kerääminen ja pölyjen pyyhkiminen.
Kaikille tavaroille oma paikkansa
Jokainenhan meistä tietää, että kaikille tavaroille pitää olla oma paikkansa. Aika ajoin tästä joutuu kuitenkin itseään muistuttamaan, viimeistään siinä vaiheessa, kun tavarakasoja alkaa kerääntymään. Alun perin kaikilla tavaroilla on voinut olla oma paikkansa, mutta ajansaatossa kaapit ja laatikot ovat täyttyneet ja loput jäävätkin sitten helposti lojumaan, kun eivät enää mahdu entiselle paikalleen.
Tässä vaiheessa on hyvä käydä säilytysratkaisut läpi ja siivota kaikki sinne kuulumattomat ja tarpeettomat asiat pois. Kun tavarat saa helposti ja nopeasti omille paikoilleen, niin kotikin pysyy helpommin järjestyksessä. Näin ei tarvitse käyttää päivittäin niin paljon aikaa kodin järkkäilyyn ja siivouspäivänäkin koti on nopeammin siivottu.
Pyykkipäivä säästää luontoa ja aikaa
Pyri pesemään pyykit silloin, kun pestävää on täysi koneellinen. Varsinkin lapsiperheissä, useamman hengen kotitalouksissa ja aktiivisesti urheilevilla pyykkikori täyttyy nopeasti. Silloinkin keskittämällä pyykin pesun tietyille päiville, ei pyykkiä tarvitse pestä joka päivä, ja samalla säästyy myös sähköä ja vettä. Pitämällä pyykkipäivät, ei joudu myöskään joka päivä viikkaamaan kuivuneita pyykkejä kaappeihin.