Tykkään suosia vaatteissa luonnonmateriaaleja, ja talvella villa on suosikkimateriaalini. Villaneuleet ovat lämmittäviä ja hengittäviä eivätkä hiosta. Villaneuleiden huollossa tärkeintä on muistaa hellävaraisuus, jotta villan luontaiset ominaisuudet eivät heikkene. Lempeästi ja oikein hoidettuina villavaatteet myös pysyvät hyvinä.
Vaatteiden huolto ei rajoitu vain vaatteiden pesemiseen – toisinaan pesua ei edes tarvita. Villa on luonnonkuitu, joka hylkii likaa. Villaneuleita ei välttämättä tarvitse eikä kannatakaan pestä kovin usein, vaan monesti pelkkä tuulettaminen ulkoilmassa riittää vaatteen raikastamiseksi. Peseminen myös kuluttaa aina vaatetta, joten siihen kannattaa turvautua vain tarvittaessa.
Villan raikastamiseen ulkoilmassa sopii etenkin kostea sää tai pakkasilma, koska silloin villan kuidut turpoavat ja epäpuhtaudet ja hajut pääsevät poistumaan.
Pese villavaate tarvittaessa hellävaraisesti
Toki jos vaatteessa on tahra tai se ei raikastu tuulettamalla, se kannattaa pestä heti, ettei lika jämähdä kuituihin. Parempi siis pestä kuin jättää vaate likaisena pölyttymään kaappiin vaille käyttöä.
Monet uudet villaneuleet kestävät konepesun 30–40 asteessa hellävaraisella villapesuohjelmalla. Kannattaa tarkistaa jo ostovaiheessa vaatteen hoito-ohje pesulapusta. Suosin vaatteita, jotka voi ohjeen mukaan pestä tarvittaessa koneessa, sillä käsinpesuun ryhtyminen tuntuu vaivalloiselta. Pesen villavaatteet ainoastaan villapesuohjelmalla 30 asteessa. Jos villavaatteessa on merkintä käsinpesusta, se voi mennä pilalle ja kutistua käyttökelvottomaksi koneessa pestäessä. Linkoamista pesukoneessa ei myöskään suositella villavaatteille.
Jos vaatteessa on tahra, likaantuneen kohdan voi pestä käsin, jolloin koko vaatetta ei tarvitse pestä. Tämä säästää energiaa ja pidentää tuotteen käyttöikää. Kun peset villaneuleen käsin, pese se nopeasti tasaisen kädenlämpöisessä vedessä ja vältä vaatteen liottamista ja venyttämistä. Hankaaminen vahingoittaa villaa, joten käsittele vaatetta hellävaroen. Puristele vaate pesun jälkeen hellästi kuivaksi. Enimmän kosteuden voi poistaa rullaamalla vaatteen kevyesti froteepyyhkeen sisälle.
Käytä villapesuainetta ja kuivaa vaakatasossa
Laita villaneule kuivumaan vaakatasoon kuivaustelineen päälle ja muotoile se varovasti muotoonsa. Kuivausrumpuun villavaatteita ei kannata laittaa, sillä ne eivät kestä sitä. Kuivauskaappia ei myöskään suositella villavaatteille. Villavaatteiden kuivaaminen suorassa auringonvalossa ei ole suositeltavaa, sillä ne voivat kellastua.
Pesuaineena kannattaa käyttää vain villalle tarkoitettua pesuainetta, sillä tavalliset pesuaineet voivat pestä villan luonnollisen rasvan pois ja heikentää vaatetta. Itse annostelen nestemäisen villapesuaineen pesupalloon, jonka laitan pyykin joukkoon.
Poista nypyt hellävaraisesti ja nauti vaatteistasi
Etenkin pehmeäkuituinen villa, kuten kashmir, nyppyyntyy käytössä herkästi. Nypyt voi nyppiä pois sormin tai siihen tarkoitetulla villakammalla, jollaista itse käytän. Paristokäyttöinen nypynpoistaja poistaa myös nypyt, mutta voi myös vahingoittaa vaatetta. Itse en siksi ole sellaista uskaltanut villavaatteilleni käyttää.
Villaneuleita suositellaan säilyttämään kaapissa väljästi viikattuna tai ilmavasti tukevalla henkarilla. Jos näyttää, että neule venyy henkarilla, kannattaa se ennemmin viikata hyllylle.