Nissiset myivät asuntonsa ja tarvitsivat väliaikaista kotia samalla, kun he etsivät itselleen sopivaa omakotitaloa. Parhaaksi ratkaisuksi osoittautui asumisoikeusasunto, josta oli myös helppo luopua sopivan talon löydyttyä.
Nissisten perheeseen kuuluu äiti Elina, isä Mikko ja kaksi kouluikäistä lasta. Perhe asui omistusasunnossaan Espoon Kauklahdessa, kun kodinvaihto tuli ajankohtaiseksi. Nissiset olivat suunnitelleet omakotitalon rakennuttamista tai ostoa jo pitkään, joten he laittoivat asuntonsa myyntiin.
Suunnitelmien edetessä Nissiset päätyivät valmiin omakotitalon ostamiseen toivomaltaan asuinalueelta, mutta sopivaa taloa ei heti löytynyt. Heidän oma asuntonsa kävi kuitenkin pian kaupaksi, joten uusi väliaikainen koti oli löydettävä pian.
– Saimme sovittua asuntokauppojen ajankohdan niin, että meille jäi aikaa etsiä asunto – vaikkakin se piti löytää suht ripeällä aikataululla. Vuokra-asuntojen etsiminen tuntui hankalalta ja kalliilta, koska emme tienneet, kuinka pitkään tarvitsisimme väliaikaista asuntoa. Sen vuoksi vuokra-asuminen olikin meille viimeisenä vaihtoehtona, perheen äiti Elina kertoo.
Muutto uuteen asumisoikeusasuntoon
Asumisoikeusasunto oli Nissisten tilanteessa loistava vaihtoehto, sillä he pääsisivät lähtemään ASO-asunnosta kolmen kuukauden irtisanomisajalla sopivan omakotitalon löydyttyä. Asumisoikeusasunnossa he pystyivät myös asumaan tilavammassa asunnossa verrattuna heidän edelliseen kotiinsa.
– Meillä oli jäänyt käyttämättä asumisoikeuden järjestysnumero, jonka olimme hakeneet Espooseen jo useampi vuosi sitten. Saimme sen ansiosta hyvin valinnanvaraa asuntojen suhteen. Meille oli tärkeää saada asunto Kauklahdesta, jotta lastemme koulut ja päiväkodit säilyisivät samoina. TA:lla olikin alueella useampi asunto vapaana tai vapautumassa. Elina sanoo.
– Halusimme myös, että asunto olisi suhteellisen uusi ja TA:lla oli paljon uusia tai melko uusia asuntoja Kauklahdessa. Kävimme katsomassa paria kohdetta ja saimme pian tietää, että olimme saaneet asunnon ja pääsimme muuttamaan sinne reilun parin kuukauden päästä, Elina muistelee.
Nissiset muuttivat TA:n viihtyisään rivitalo-/paritalokohteeseen osoitteeseen Kauklahdentie 1.
Nissiset suosittelevat ASO-asumista
Asumisoikeusasuminen oli Nissisille tuttu asumismuoto jo entuudestaan.
– Ennen omistusasunnon ostoa asuimme ASO-asunnossa Kirkkonummella, ja pidimme siitä asumismuotona paljon. Olimme silloin aikoinaan etsineet asumisoikeusasuntoa myös Espoosta, ja siitä oli jäänyt asumisoikeuden järjestysnumero käyttämättä. Onneksi muistimme sen nyt, kun piti ryhtyä etsimään väliaikaista asuntoa, Elina kertaa.
Nissiset löysivät alle vuodessa mieluisan omakotitalon, jonne he pääsivät toteuttamaan pintaremonttia ennen muuttoa. Kun muutto uuteen kotiin alkoi lähestyä, oli ASO-asunnosta luopuminen helppoa ja vaivatonta. Elina toteaakin, että asumisoikeusasuntoa voi hyvin suositella asumismuodoksi asuntoa etsivälle tai rakentavalle.
– On kätevää, kun sopimuksessa ei ole määritelty vähimmäisasumisaikaa, toisin kuin vuokrasopimuksissa toisinaan. Mekin asuimme ASO-asunnossa loppujen lopuksi vain 9 kuukauden ajan, kunnes löysimme toiveidemme mukaisen talon. Sitten ei tarvinnut enää stressata asunnosta eroon pääsemisen kanssa, kun kaikki kävi vaan yhdellä ilmoituksella. Nimenomaan helppous ASO-asunnon irtisanomisessa on hyvä, jos löytyykin uusi koti nopealla aikataululla, toteaa Elina.
– Lisäksi ASO-asumisen etuna on tietysti se, että vastikkeen taso on yleensä edullisempi kuin vastaavan asunnon vuokra ja että ASO-maksusta voi saada indeksikorotuksen.
Kauklahdessa on hyvä asua
Nissisen perhe viihtyi erittäin hyvin yhteisöllisessä ja kylämäisessä Kauklahdessa. Alueella toimii aktiivinen Kauklahti-seura, joka järjestää kaikenlaisia tapahtumia.
– Siellä oli myös paljon lapsiperheitä ja me nuorena perheenä sovimme hyvin joukkoon. Kauklahti tuntui aina turvalliselta asuinpaikalta. Me tykkäsimme sen ulkoilumahdollisuuksista ja sieltä löytyi lähes kaikki tarvitsemamme peruspalvelut. Kaiken kaikkiaan siellä oli tosi mukavaa asua, Elina kertoo.