Kirjoittanut: Emma Karhu ja Carla Mäkijärvi
Usein muutto ensimmäiseen omaan asuntoon tulee nuorelle eteen, kun lähdetään opiskelemaan. Joskus se tarkoittaa myös sitä, että muutto uuteen ja tuntemattomaan kaupunkiin on edessä. Nuorelle tämä voi olla hyvin jännittävää ja stressaavaa aikaa. Sen lisäksi raskas muuttourakka pitäisi kunnialla saada suoritettua. Muuttofirmoja on loputtomiin saatavilla, mutta usein tulevan opiskelijan budjetti on sen verran tiukka, että omatoiminen muutto on paljon järkevämpi vaihtoehto. Tässä vinkkejä tuleville ja vanhoille opiskelijoille, kuinka tehdä muutosta mahdollisimman sujuva ja budjettiystävällinen.
Näin onnistut muutossa mahdollisimman vaivattomasti:
1. Lähipiiri mukaan
Kysy kavereita ja perheenjäseniä mukaan muuttoon. Vaikka muutto voi olla työlästä ja stressaavaa, se voi silti olla hauska tapa viettää laatuaikaa läheisiesi kanssa. Houkuttele heitä mukaan esimerkiksi ruokapalkalla. Hauska pizzahetki uuden asunnon lattialla jää varmasti mieleen lämpimänä muistona.
2. Kevyet ja käytännölliset kalusteet
Muista jo kalusteita ostaessasi tuleva muuttourakka. Suosi kevyitä ja käytännöllisiä kalusteita, jotka saa helposti roudattua asuntoon, vaikka hissi puuttuisikin. Usein opiskelija-asunnot ovat myös suhteellisen kompakteja, joten liikaa kalusteita ei muutenkaan kannata hankkia. Käytä lähipiiriäsi hyväksi ja kysele löytyisikö heiltä jotain vanhoja ja tarpeettomia kalusteita. Usein voit jopa löytää ja saada näitä aarteita ihan ilmaiseksi.
3. Selkeästi merkatut muuttolaatikot
Pahvisia muuttolaatikoita voit käydä kyselemässä esimerkiksi lähikaupastasi. Usein vanhoja banaanibokseja annetaan pois ihan ilmaiseksi, jos niitä on ylimääräisiä. Voit myös katsoa Facebook -kirppiksiltä, jos siellä ihmiset myisivät tai antaisivat pois vanhoja muuttolaatikoitaan. Muista merkata kaikkiin laatikoihin, mitä niissä on sisällä. Tämä helpottaa urakkaa, kun alat purkamaan kamoja uudessa asunnossa.
4. Varaa aikaa reilusti
Älä jätä muuttoa viime tinkaan. Aloita pakkaaminen hyvissä ajoin ja varaa muuttoon ainakin 2-3 päivää. Jos olet esimerkiksi kesätöissä niin muutto kannattaa tehdä viikonloppuna tai pyytää töistä vapaata, jotta aika riittää hyvin.
5. Heitä kaikki lapsuuden turhat tavarat pois
On tullut aika viimeistään kasvaa aikuiseksi eli unohda kaikki lapsuuden turhat tavarat pois kyydistä. Ne vievät uudessa asunnossa vain tilaa, etkä kuitenkaan käytä niitä enää mihinkään. Voit lahjoittaa ne esimerkiksi hyväntekeväisyyteen. Jos on kuitenkin joitain tavaroita, joihin sinulla on vahva tunneside, niin kokoa ne yhteen laatikkoon ja pyydä läheisiäsi säilyttämään niitä.
6. Älä unohda sähkösopimusta, kotivakuutusta tai osoitteenmuutosta
Muista uuden sähkösopparin hakeminen uuteen kotiin ajoissa. Voit välillä löytää hyviä tarjouksia katumyyjiltä, joten ensi kerralla, kun sinut pysäytetään kadulla sähkösopimukseen liittyen, niin pysähdy juttelemaan. Kotivakuutuskin saattaa yllättävän monelta unohtua muuttohässäkän keskellä. Sen hankkiminen välittömästi on kuitenkin hyvin tärkeää ja osa asunnontarjoajista myös edellyttääkin oman kotivakuutuksen ottamista. Muista myös osoitteenmuutos, jotta saat postisi oikeaan paikkaan. Osoitteenmuutoksen voit tehdä Postin sivuilta. Tiesithän, että TA:n ASO-asunto on luotettava ja edullinen vaihtoehto nuorelle! 5 syytä valita asumisoikeusasunto ensiasunnoksi