Kylpyhuoneen perusteellinen siivous ei ehkä aina houkuttele, mutta lopputulos palkitsee. Vaikka muu asunto ei aina olisikaan tiptop-kunnossa, hohtavan puhdas ja raikkaan tuoksuinen kylpyhuone parantaa yleisilmettä huomattavasti.
Olemme koonneet tähän kirjoitukseen siivousasiantuntijoidemme parhaat vinkit kylpyhuoneen ja saunan perusteelliseen siivoukseen. Nappaa ne itsellesi talteen!
Kaakelipintojen, lasien ja suihkun pesu
Käytä kylpyhuoneen kaakelipintojen pesussa kylpyhuoneen pesuainetta ja sientä tai juuriharjaa. Voit pestä samalla pesuaineella myös lasipinnat, kuten suihkuseinän; saat viimeisteltyä pesun käyttämällä lopuksi ikkunanpesuainetta. Lasipinnat kestävät hyvin voimakastakin hankausta, ja voitkin käyttää niiden pesussa hankauslevyä.
Kaakelipinnoille kertyy helposti punertavaa limaista pinnoitetta, punahometta. Nimestään huolimatta se ei ole mikrobikasvustoa eikä mitenkään vaarallista, ja se lähtee helposti pesun avulla. Jos haluat puhdistaa kaakelit oikein tehokkaasti, on erinomainen apu savisaippua, jota kivisaippuaksikin kutsutaan. Sen pakkauksessa tulee usein mukana karkea sieni, jolla lika lähtee hyvin. Savisaippua toimii loistavasti myös hanoihin! Ilman pesuaineita saat rosteriset hanat säihkymään hinkkaamalla niitä tarmokkaasti hyvällä mikrokuituliinalla.
Kaakelien saumoihin tulleen mikrobikasvuston poistoon voit kokeilla klooria tai muuta desinfioivaa ainetta. Sekoita kloori aina kylmään veteen, jotta se ei höyrysty ja teho heikkene. Levitä seosta saumoihin ja anna sen vaikuttaa 15–30 minuuttia. Huuhtele lopuksi ja muista hyvä tuuletus pesun jälkeen! Silikonisten saumojen värjäytymät sen sijaan ovat valitettavasti lopullisia, ja ne saa pois vain vaihtamalla koko saumauksen.
Yleinen ongelma kylpyhuoneen puhtaanapidossa ovat kuivuneen veden jättämät kalkkisaostumat, joiden puhdistaminen on hankalaa. Voit ennaltaehkäistä kalkkisaostumia siivoamalla kylpyhuoneen säännöllisesti vuoron perään happamalla (kuten etikalla) ja emäksisellä aineella sekä kuivaamalla pinnat hyvin pesun päätteeksi. Pahoihin kalkkisaostumiin voit laittaa etikkahauteen: kastele froteeliina vedellä laimennetulla etikalla ja laita liina vaikuttamaan saostuman päälle.
Myös suihkuverho pitäisi pestä silloin tällöin, viimeistään kun se on jo muuttunut nuhjuisen näköiseksi. Säännöllinen pesu pidentää verhon käyttöikää. Tekstiilipohjaisen suihkuverhon voit pestä pesukoneessa hienopesuohjelmalla. Pesun avulla saat tankeaksi kuivuneesta verhosta taas miellyttävän pehmeän tuntuisen!
WC-pöntön puhdistus
Sama vessaharja voi jäädä käyttöön liiankin pitkäksi aikaa; näin siitä muodostuu bakteeripesä, joka on pöntön puhtaanapidon kannalta kyseenalainen. Vessaharja olisikin hyvä vaihtaa säännöllisesti, esimerkiksi kerran vuodessa. Harjan käyttöikää voit pidentää laittamalla sen säilytyskuppiin vettä ja puhdistusainetta.
WC-pöntön pohjaan voi säännöllisestä pesusta huolimatta kertyä pinttymiä. Niiden poistoa voit kokeilla puhdistamalla pöntön pohjan sitruunahapolla tai muulla happamalla pesuaineella.
Lattiakaivon puhdistus
Lattiakaivon puhdistus saattaa olla yksi epämiellyttävimmistä kotitöistä, mutta se kannattaa tehdä säännöllisesti. Näin varmistat, ettei kaivoon pääse kertymään irtohiuksia, shampoota ja muuta likaa, jotka voivat tukkia kaivon ja pahimmillaan aiheuttaa vesivahingon. Voit ennaltaehkäistä kaivon tukoksia lattiakaivosuodattimella eli hiussiepparilla. Suodatin on suositeltava apu myös lemmikkitaloudessa, jossa viemäriin voi lemmikkien tai esimerkiksi jyrsijähäkin pesun yhteydessä joutua karvoja tai kuivikkeita.
Saat lattiakaivon pestyä tehokkaasti näin:
- Irrota kaivon ritilä. Se on joskus tiukasti kiinni, mutta voit käyttää avaamisessa apuna jotain pientä metallista työkalua, kuten kynsisaksia tai S-koukkua. Varo kuitenkin, ettet naarmuta kantta
- Poista kiinteä lika kaivosta käsin kumihanskat kädessä.
- Suihkuta kaivoon vettä ja pesuainetta, ja harjataan se mahdollisimman tarkkaan. Voit käyttää pesuvälineenä esimerkiksi vanhaa tiskiharjaa.
- Pese lopuksi erikseen kaikki kaivon irtoavat osat, kuten kannen.
Pinttyneen lian pesussa voit hyödyntää etikkaa ja ruokasoodaa. Sekoita puoli desiä ruokasoodaa desilitraan etikkaa, kaada seos viemäriin ja anna sen vaikuttaa siellä noin tunnin ajan. Huuhtele kaivo tämän jälkeen runsaalla kuumalla vedellä. Puhtauden lisäksi ruokasooda myös neutraloi hajuja tehokkaasti!
Saunan pesu
Saunan perusteellinen pesu suositellaan tehtäväksi vähintään kahdesti vuodessa. Voit pitää rajapyykkeinä esimerkiksi joulua ja juhannusta; näin saat kumpaankin perinteikkääseen juhlaan puhtaan ja tuoksuvan saunan. Huomaa, että saat pidettyä lauteet pidempään hyvässä kunnossa käyttämällä saunoessa laudeliinoja.
Helpot ohjeet saunan pesuun
- Imuroi saunan lattia; sinnekin kertyy vähitellen pölyä ja muuta roskaa.
- Ota pesuvälineiksi juuriharja, pitkävartinen harja tai moppi, lämmintä vettä ja pesuainetta (mäntysuopaa tai saunanpesuainetta).
- Kastele lauteet lämpimällä vedellä, jotta puun syyt aukeavat.
- Sekoita ämpäriin lämmintä vettä ja pesuainetta, ja harjaa liuos juuriharjaa käyttäen lauteille sekä niiden väleihin. Harjaa puun syiden suuntaisesti. Pese myös lauteiden alapinnat, sillä sinnekin valuu hikeä.
- Jos haluat siivota oikein pedantisti, voit hinkata myös lauteiden välit esimerkiksi vanhalla hammasharjalla. Tähän tarkoitukseen on myytävänä myös pieniä laudeharjoja.
- Pese saunan seinät. Voit käyttää pesuainetta kohtiin, joihin saunojat yleensä nojailevat; muuten seinille riittää pelkkä vedellä huuhtelu.
- Huuhtele lauteet huolellisesti. Käytä huuhteluun lopuksi kylmää vettä, jotta puun syyt sulkeutuvat.
- Kuivaa liiat vedet lauteilta pyyhkeen tai lastan avulla.
- Pese samalla myös saunan lattia. Pitkävartinen harja on kätevä lattian pesuun lauteiden alta.
Anna saunan kuivua pesun jälkeen hyvin; tuuleta se jättämällä saunan ja kylpyhuoneenkin ovi hetkeksi auki, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Voit myös pitää saunaa hetken päällä, jotta se pääsee kuivumaan. Saat pesun tehtyä kätevästi myös saunomisen yhteydessä!
Vinkit juttua varten antoi TA-Siivous.