Elämme tällä hetkellä todella poikkeuksellisia aikoja. Uutiset, netti ja lehdet ovat tulvillaan ajoittain hyvinkin ahdistavia uutisia maailmaa koettelevasta pandemiasta. Listasimme kymmenen vinkkiä, jolla korona-ajan kotoilun saa kulumaan mukavammin ja ajatukset pidettyä positiivisina.
1. Kirjoita päiväkirjaa tai tallenna poikkeusajan muistoja sosiaaliseen mediaan
Tällaista aikaa emme toivottavasi joudu koskaan kokemaan uudestaan. Muutaman vuoden kuluttua tätä jo muistellaan. Jotta poikkeuksellinen aika säilyy muistoissa, pidä omaksi iloksesi päiväkirjaa tai tallenna pieniä arjen yksityiskohtia esimerkiksi Facebookiin. Voit lisätä kuvia ja päivityksiä myös niin, että ne näkyvät vain sinulle itsellesi, jos niin tahdot. Etäkoululaisille kiva lisätehtävä voisi olla päiväkirjan tai videopäiväkirjan pitäminen.
2. Laita piha ja parveke kesäkuntoon
Käsillä tekeminen ja kasvien parissa puuhastelu on paitsi palkitsevaa myös mukavaa puuhaa. Viherpalveluissamme työskentelevä avustava puutarhuri Emilia antoi vinkkejä, mitä omalla asuntopihalla, parvekkeella tai sisällä kotona voisi tähän aikaan vuodesta tehdä. Kokeile vaikka kasvattaa huonekasveja sitruunan tai avokadon siemenistä!
3. Bongaa nalleja, ja laita oma nallesi tervehtimään ulkoilijoita
Maailmalta Suomeen on levinnyt nallehaaste, jonka ajatuksena on piristää lapsia, jotka eivät nyt pääse leikkimään kavereidensa kanssa. Nallebongailu sopii kuitenkin hyvin kaikenikäisille. Laita siis nalle tai muu pehmolelu ikkunaan, parvekkeen kaiteelle tai portinpieleen tuomaan iloista mieltä ohikulkijoille, ja lähde itsekin kävelylenkille bongaamaan nalleja. Nallekuvia voi myös lisätä sosiaaliseen mediaan merkitsemällä ne esimerkiksi #nallehaaste. Kurkkaa TA:n instatilille, siellä voit bongata nallen!
4. Ulkoilua uusilla poluilla
Ainakin vielä tämän artikkelin kirjoitushetkellä ulkoilu on sallittu. Myös ulkoilussa tulee kuitenkin muistaa välttää ihmisjoukkoja ja lähikontakteja. Monet kansallispuistot ja muut suositut ulkoilupaikat ovat viime päivinä olleet kovin ruuhkaisia, mutta upeita ulkoilumaastoja löytyy monesti ihan kotinurkilta. Hyppää pyöränselkään ja lähde etsimään uusia katuja lähiympäristöstä!
Tai tulosta netistä suunnistuskartta lähimetsään ja lähde etsimään rasteja. Monet kunnat ja suunnistusseurat tarjoavat nettisivuillaan vapaasti tulostettavia suunnistuskarttoja, joiden avulla voit löytää maastossa olevia kiintorasteja. Jos sinulla ei ole tulostusmahdollisuutta, voi karttoja katsoa myös kännykän ruudulta. Helpoimmat rastit löytyvät ilman kompassia ja netistä voit tutkia mitä karttamerkit tarkoittavat, jos peruskoulussa opitut taidot ovat jo ruostuneet.
5. Siivoa kaapit ja kuuraa nurkat
Nyt saattaa olla hyvin aikaa käydä kaikki kaapit ja nurkat läpi! Lue blogistamme vinkit helppoon tavaran karsimiseen. Itselle turhat tavarat voi poikkeusaikana myydä esim. paikallisella Facebook-kirpparilla ja sopia maksusta ja noudosta ilman kontaktia. Kun kirjastot ovat kiinni, voi nyt olla erinomainen hetki laittaa luetut kirjat kiertoon muiden iloksi.
Samalla voisi olla sopiva hetki siivota myös ne kodin nurkat, jotka normaalissa viikkosiivouksessa usein unohtuvat. Koska viimeksi pesit uunin tai imuroit pölyt jääkaapin takaa? Nettisivuiltamme löydät vinkit myös uunin ja lieden puhdistukseen.
6. Kasvata kasveillesi kavereita
Viherkasvit parantavat huoneilmaa ja tuovat vehreyttä sisätiloihin. Monista viherkasveista voi ottaa pistokkaita ja näin saada yhdestä kasvista monta. Itsekasvatetut tai juurrutetut kasvit ovat myös erinomainen ja edullinen lahja. Lue blogistamme vinkkejä, kuinka pistokkaita otetaan.
7. Tue paikallisia pienyrittäjiä
Monet yritykset ovat nyt vaikeuksissa. Kaupankäynti on vähentynyt ja palveluita ei osteta. Jos kuulut niihin onnellisiin, joihin korona ei vielä ole vaikuttanut taloudellisesti, on nyt hyvä aika hankkia vaikka joululahjoja kerrankin hyvissä ajoin. Osta lahjakortteja ravintoloihin, hierojalle, kauneushoitolaan tai tilaa esimerkiksi käsitöitä ja koruja nettikaupasta. Moni ravintola toimittaa ruokia nyt kotiin, vaikka ei normaalisti kotiinkuljetusta tarjoisikaan. Valmiilla ruualla voi ilahduttaa vaikka omia vanhempiaan ja tilata heille paikallisesta ravintolasta valmiin aterian.
8. Tarjoa naapuriapua ja soita mummolle
Naapuriapu on nyt poikkeustilanteessa vielä tavallistakin arvokkaampaa. Jos naapuri ei pääse asioille, voisitko käydä hänen puolestaan kaupassa tai apteekissa? Apua voi tarjota esimerkiksi porraskäytävän ilmoitustaululla tai oman asuinalueen Facebook-ryhmässä. Jos itse tarvitset apua, pyydä rohkeasti. Monille avun tarjoaminen tuo enemmän iloa kuin vaivaa.
Ystäviä ja sukulaisia ei nyt voi käydä tapaamassa, mutta puhelinsoitto, videopuhelu tai vaikka perinteinen kirje ilahduttaa varmasti.
9. Hyvä ruoka, parempi mieli
Koska juhlia ei voi nyt järjestää, voi arkea piristää leipomalla herkkuja itselle tai omalle perheelle. Tee pitkästä aikaa perinteisiä korvapuusteja, leivo sämpylöitä iltapalaksi tai kokeile jotain ihan uutta. Blogistamme löydät selkeät ohjeet ja ihanat kuvat helpon Pavlovan tekemiseen. Tämä herkku on gluteeniton! Herkkuhetken voi myös toteuttaa yhdessä ystävien kanssa videopuhelun välillä. Tai voisiko isoäiti opastaa videon välityksellä koululaisille ruuanlaittoa ja leivontaa?
10. Palapelit koukuttavat
Jos ulkona sataa ja tulee eikä ulkoilu huvita, kaiva kaapin perältä vanhat palapelit. Tai osta jokunen uusi. Isot, yli 500 palan palapelit ovat myös aikuisille rentouttavaa ja koukuttavaakin puuhaa. Jos palapelille ei löydy sopivaa paikkaa pöydältä, voi palapeliprojektin levittää vaikka lattialle: rullaa matto syrjää, tee palapeliä maton paikalla ja kun lopete siltä erää, rullaa matto takaisin suojaamaan palapeliä. Palapelejä myydään esimerkiksi isoissa ruokakaupoissa noin kymmenen euron hinnalla.
Mitä sitten teetkin, muista ennen kaikkea oma ja muiden turvallisuus. Kunnioita myös muiden omaa tilaa äläkä menen liian lähelle muita esimerkiksi ulkoillessa. Vaikka tuntisitkin itsesi terveeksi, voit olla tietämättäsi taudin kantaja eikä aina voi ulospäin nähdä kuka kuuluu riskiryhmään. Hyvä käsihygienia ja riittävä eristäytyminen ovat parhaat tavat suojautua virukselta. Noudata aina viranomaisten ohjeita.
Teksti: Anu Vähäkallio
Kuvat: Anu Vähäkallio, Jenni Kemppainen, Sanna Autio ja Maria Koski